GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: SAVJETI ZA TRUDNICE U DOBA GRIPA I KORONE VIRUSA

Izet Bralić

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

KAKO ZAŠTITI SVOJ PLOD OD KORONA VIRUSA

Izet Bralić

Da li su trudnice rizična grupa?I šta se događa s plodom ako se majka razboli? Mnogo toga ne znamo, ali šta znamo do sada podijeliću sa vama
buduće majke.
Među brojnim pitanjima koja se tiču ​​virusa su ona koja se odnose na prenošenje s trudnice na plod i moguće posljedice.
Pa da vidimo koja su to vaša najčešća pitanja ovih dana.

1. Da li sam kao trudnica više izložena riziku od infekcije coronavirusom?

Svjetska zdravstvena organizacija nije trudnice svrstala u više rizičnu grupu .Ali ono što je sigurno ,trudnoća uključuje smanjenje imuniteta a to može povećati rizik od virusnih respiratornih infekcija, uključujući SARS-CoV-2. Osim toga, trudnice mogu pokazati povećan rizik od razvoja teškog oblika virusnih respiratornih infekcija.

2. Koji su znaci infekcije koronavirusom?

Najčešći simptomi uključuju povišenu temperaturu,kašalj i otežano disanje. U težim slučajevima infekcija može izazvati upalu pluća, jak akutni respiratorni sindrom, otkazivanje bubrega i smrt.

3. Ako sam pozitivna na korona virus: mogu li ga prenijeti na plod?

Trenutno nema dokaza o vertikalnom prenošenju, sa majke na ploda, u toku trudnoće.
Iz ograničenih podataka u literaturi nisu prijavljeni slučajevi prenošenja infekcije i drugih koronavirusa (MERS-CoV i SARS-CoV) s majke na dijete. Nedavni podaci o bebama rođenim majkama sa COVID-19 pokazuju da nijedna od njih nije pozitivna na testiranju.Virus nije otkriven kod ploda u krvi uzetoj iu pupčanika,ni u plodovoj vodi.

4. Ima li slučajevi trudnica s koronavirusom?

Da, neke su trudnice zaražene koronavirusom, pa i kod nas. Tu su i vijesti o pozitivnoj ženi na koronavirusu koja se prije nekoliko dana rodila u bolnici u Piacenzi. Porođaj je protekao dobro, a testovi sprovedeni na novorođenčetu nijesu pokazali prisutnost virusa.

5. Što se događa ako se inficiram koronavirusom u ranoj trudnoći?

Kod nas nisu dostupni nikakvi podaci o efektima novog koronavirusa u ranoj trudnoći.
Zapaženi su slučajevi pobačaja u slučaju infekcije tokom trudnoće drugim srodnim koronavirusima [SARS-CoV i MERS-CoV], dok prisutnost visoke temperature tokom prvog tromjesečja trudnoće može povećati rizik od urođenih anomalija.

6. Blizu sam porođaja: kako da se porodim ?Prirodno ili Carskim rezom?

Trenutna saznanja i stavovi preferiraju prirodni porođaj ako je žena pozitivna na koronavirus,a i moj lični stav je :prirodni porođaj nosi manje rizika da se virus prenese na novorođenče u odnosu na Carski rez.

7. Pozitivna sam ,htjela bih dojiti svoje dijete: postoje li rizici?

U ovom trenutku , naučni dokazi koje danas imamo na raspolaganju ,ne pokazuju prijenos virusa kroz majčino mlijeko.
U slučaju da je majka pozitivna ili misli da jeste, preporučuje se primjena mjera opreza tokom dojenja, kako se virus ne bi prenio uobičajenim putem,(vazduhom ,poljupcem,dodirom rukama),treba preduzeti sve potrebne mjere opreza da izbjegnete prenošenje virusa na vaše dijete, poput pranja ruku prije nego što ga dodirnete ,obavezna maska i rukavice dok dojite novorođenče.
Obzirom da je kod nas u Crnoj Gori obavezan Bejbi frendli program(beba uz majku – „prijateljski prema mami, prijateljski prema bebi“ i podrazumijeva obavezan boravak majke i bebe u istoj sobi od porođaja pa sve do izlaska iz bolnice.
Kod korona pozitivnih majki je bezbednije novorođenče smjestiti
odvojeno od majke (moj stav) u takvim slučajevima novorođenče hraniti iz bočice majčinim mlijekom,ili da babica donosi bebu na podoj nakon detaljne pripreme majke.

8. Da li će moja beba imati posljedica ,ako mu prenesem korona virus?

Na osnovu malog broja praćenih slučajeva te na osnovu iskustava sa ranijim respiratornim infekcijama imamo blagi rast prijevremenih porođaja i manja tjelesna težina na rođenju.
Međutim, nije jasno da li su te posljedice bile povezane sa infekcijom majke ,njenim psiho- fizičkim stanjem ,strahovima i podsvjesnom željom da što prije ,,udalji svoju bebu iz bolesnog organizma”.
Direkni negativni učinak na bebu do sada nije zapažen.

Čuvaj se svog jezika, i drži se svoga doma

Prim dr Izet Bralić

PROČITAJTE JOŠ:

DEZINFIKOVANE JAVNE POVRŠINE U PETNJICI