RADIO PETNJICA U STALNOJ VEZI SA PUTNICIMA ZAGLAVLJENIM NA GRANICI: DOBILI SMO HRANU I PIĆE, MAĐARI SU NAPRAVILI PROBLEM, HVALA AMBASADI CG U BEČU

Autobus na relaciji Luksemburg – Podgorica, krenuo je iz Luksemburga u četvrtak.

U tom trenutku, granice nijesu još bile zatvorene zbog pandemije virusa korona.

Predostrožnosti radi, menadžement firme Simon Voyages je dobio potvrdu od strane Ambasade Crne Gore u Beču da mogu vršiti tranzit kroz zemlje EU sa akcentom da ne staju nigdje.

Prema riječima vozača autobusa koji je zarobljen u međuzoni između Austrije i Mađarske, problem je napravila mađarska policija, koji je u direktnom kontaktu sa portalom Radija Petnjica, to je razuman odnos.

„Problem su nam napravili Mađari. U dozvoli stoji da možemo da vršimo tranzit pod uslovom da nigdje ne svaćemo. To znači da možemo da putujemo kroz države Njemačku, Austirju i Mađarsku. Na graničnom prelazu između Luksemburga i Njemačke, pokazao sam dozvolu i sa njima nijesmo imali problem, a policija je odobrila da nastavimo tansport. Tokom puta stigli smo do graničnog prelaza između Njemačke i Austrije i isto se desilo. Uvažili su mi tu potvrdu. Kada smo stigli na granični prelaz između Austrije i Mađarske, sa mađarske strane, od njihovih organa policije nijeu važena potvrda, u kojoj je navedena i njihova država i rekli su da ta potvrda jednostavno za njih ne važi.

Okrenuli su nas na graničnom prelazu i jednostavno, kratkim riječima nam saopštili – nazad, to nas ne zanima.

Ovim putem posebno bih htio da se zahvalim amabasadi Crne Gore u Beča jer su nam oni ustupili dozvolu za tranzit kroz pomenute zemlje. U autobusu ima 56 putnika. Trenutno ima putnika kojima su potrebni ljekovi za terapiju koju primaju jer se radi starijim putnicima.

U toku prethodne večeri, austrijska policija nam je dostavila hranu i piće. Takođe, djevojka iz Rožaja, Anisa Kalač, lično je mene zvala na privatni broj i dostavila  hranu i piće u velikim količinama i njoj upućujemo posebnu zahvalnost. Ima još zainteresovanih sa naših prostora koji zovu i od njih uskoro očekujemo pomoć. Moramo da istaknemu ogromnu zahvalnost ambasadama Crne Gore iz Austrije i Beča a posebnu zahvalnost našem ambasadoru u Beču koji je u stalnom kontaktu sa nama i pokušava da nam pomogne“, istakli su za portal radija vozači Elvis Selmanović i Hasim Kožar  i istakli da su putnici izmoreni i da postoji panika koju prevazila sa šalom i humorom.

DENIS BOŽOVIĆ