PROJEKAT “KURBANI ZA BIHOR”: EKONOMSKO SNAŽENJE DOMAĆINSTAVA U BIHORU

KURBANI ZA BIHOR: Do danas se u ovom pokretu uključilo stotinak uspješnih privrednika i familija koji su dobrotvori ili sevabdžije

U BKCS u Petnjici je održan prijem za korisnike projekta “Kurbani za Bihor” na kojoj su prisustvovali kordinatori ovog projketa iz dijaspore, Bistrice i Petnjice.
Pokazana je spremnost dijaspore da pomogne ljudima u Petnjici koji zaista žele da rade na svojoj zemlji.

Na prijemu je prisutan bio predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

Koordinator projekta Kurbani za Bihoru u Petnjici istakao je veliku zahvalnost donatorima koji su prepoznali i podržali našu ideju zajedništva.

„Nastavak dobre saradnje sa dijasporom je razlog da je ovo jedan u nizu velikih projekata koji se realizuje.  Ovim se potvrdjuje da BKCS opravdava svoju namjenu okupljajući različite stavove, i uvijek ćemo potencirati zavjedništvu kroz ovkve ili sliče projkete na dobrobit svih gradjana Bihora“, ističe koordinator Almir Muratović.

„BKCS je institucija svih bošnjaka, bihoraca koji je uvijek na raspolaganju za različite namjene svih pojedinaca i grupacija koji imaju iskrenu želju da pomognu Bihoru“, zaključuje Muratović.

Predsjednik opštine Petnjica je u svom izlaganju istakao da ovaj projekat svakako podržava lokalna uprava i vjeruje da će on biti isključivo za potrebe razvoja stočarstva i svakako tradicije.

„Vrlo mi je drago što je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uključeno u ovaj projekat. Ekonomsko snaženje naših domaćinstava će svakako doprinijeti da svako od njih bude na putu za kvalitetni život i rad i što će realizacijom ovog projekta doći do multiplikativnog dejstva“, kaže Agović.

„Uzgoj i držanje ovaca tradicionalno je prisutno u našem kraju, ali je sada na pomolu nova mogućnost dobijanja većeg benefita od ove djelatnosti, prije sveg mislim na formiranje klastera za proizvodnju ovče stelje od strane onih farmera koji se bave ovčarstvom.
Ovaj klaster se može takodje uvezati sa drugim klasterom koji će egzitirati na našem prostoru“, ocijenio je predsjednik.

„Dakle, nova koncepcija razvoja poljoprivrede koja korespondira sa evropskom praksom, i to je svima nama dodatni motiv da oba ova klastera budu održiva i da imaju što veći broj ljudi koji se udružuju i samim time postaju konkurentiji i snažniji u svojoj proizvodnji“, ističe Agović.

„Ovo je još jedan doprinos naše dijaspore zavičaju na čemu smo zahvalni i ovom prilikom ih pozivam da budu direkti investitori a mogućnosti su kao što smo veoma često isticali brojne. Najprije u oblasti poljoprivrede, turizma, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i tome slično“, zaključuje Samir Agović.

Mijaz Ramdedović koordinator pokreta Kurbani za Bihor za dijasporu je upoznao prisutne farmere sa motivima, idejom i ciljevima ovog pokreta.

Hronološki je predstavio i nadahnuto objasnio amblem ovog pokreta rekavši da je to djelo njegovog rahmetli oca osmišljeno i sa uvaženim umjetnikom Šekom Šabotićem ručno naslikano.

„Ovaj pokret startovao je 1. maja 2019. godine na majskim susretima dijaspore gdje je prisustvovala delegacija iz Petnjice, imedju ostalih i Almir Muratović.
Tada je pokrenuta akcija iftari za Bihor i zahvaljujući svim aktivistima uspješno je realizovano u BKCS-u 3.600. iftara.
Poslije Ramazana nastupa Kurban Bajram i startuje pokret Kurbani za Bihor“, kaže Mijaz Ramdedović.

„Do danas se u ovom pokretu uključilo stotinak uspješnih privrednika i familija koji su dobrotvori ili sevabdžije. Sa druge strane, imamo pedeset kooperanata koje smo nazvali farmeri sa Bihora“, ističe Ramdedović.

„Mišljenja smo da je kucnuo posljednji čas da se mora nešto odraditi sa ciljem stvaranja uslova i pomoći objedinjavanja bihorskih insana sa namjerom i ciljem pomoći opstanku onih ljudskih vrijednosti koje su gajili naši roditelji a čiji je glavni cilj uvijek bio opstanak identiteta i  našeg života na ovom prostoru.
Koristim priliku da pozovem sve kako u dijaspori tako i ovdje da se uključe u ovaj hairli pokret dobra“, zaključuje Mijaz Ramdedović.

ENKO KORAĆ