RADIO PETNJICA: O KORONA VIRUSU DOKTORICE ĆULAFIĆ I JOKSIMOVIĆ

Doktorice Ćulafić i Joksimović u studiju Radija Petnjica

Na temu korona virus i prevencija, gosti studija Radija Petnjica bili su dr Marijana Ćulafić, specijalista higijene i prim. Marija Joksimović, pedijatar iz Zdravstvene stanice Petnjica. Dr Ćulafić je istakla da je korona virus prvo cirkulisao među životinjama.

„Korona virus se pojavio krajem decembar 2019. u Kini. Prvenstveno je cirkulisao među životinjama i došlo je do prenosa i na ljude. Sada se prenosi sa čovjek na čovjeka. Dominantno se prenosi kapljičnim putem, prilikom kijanja i kašljanja. Može da se prenese i putem kontaktka sa kontanimiranim površinama ili predmetima kao i dodirivanjem nosa, očiju i usana kontanimiranim rukama. Inkubacije traje dva do 14 dana. Najčešće se javljaju blagi simptomi slični gripu kao što su povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, bol u mišićima i umor. Kod težih slučajeva, dolazi do razvoja teške upale pluća, akutne respiratorne insuficijencije, sepse, šoka pa i smrti. Pod većim rizikom su starije osobe i osobe sa postojećim hroničnim oboljenjima.

U cilju sprečavanja pojave COVID – 19 infekcije, uvedenu se nove mjere prevencije – Zabrana putovanja u Italiju, Spaniju, Južnu Koreju, Iran i Kinu i ovdje lista nije konačna već će se korigovati u skladu sa epidemiološkom situacijom.zabrana ulaska stranaca iz ovih zemalja i ona naravno nije konačna. Državljani Crne Gore koji su se našli u tranzitu i u povratku su iz ovih zemalja, staviće se u kućnu izolazicju pod aktivnim nadzorom i ograničenim kretanjem u trajanju od 14 dana. Nad članovima porodice, primjenjivaće se iste mjere. Odlaže se organizovanje školskih eskurzija u inostranstvo. Zabranjuje se održavanje sportskih manifestacija uz prisustvo publike. Sprovodiće se pooštrena kontrola na granicama kod putnika koji dolaze iz zemalja gdje je registrovana korona virus. Bez prijeke potrebe ne putovati van države. Izbjegavati kontakt sa bolesnim ljudima posebno sa onima koji kašlju i kijaju. Držati rastojanje od 1.5m od bolesnika. Izbjegavati odlaske na mjesta gdje su koncentrisane velike grupe ljudi. Redukovati obrasce ponašanja koji povećavaju rizik za prenos kao što su ljubljenje, grljenje, rukovanje… Što češće provjetravati životni radni prostor. Pojače mjere lične higijene naročito higijene ruku. Pranje i dezinfekcija ruku je ključni za sprečavanje infekcije. Često i temeljno pranje sapunom i vodom u trajanju najmanje 20 do 30 sekundi ili sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola. Kod kašljanja i kijanja pokriti nos i usta maramicom ili rukavom. Maske treba da koriste bolesni. Ako se korsiti maska, važno je redovno mijenjati, da je poslije upotrebe odložite u kantu sa poklopcem nakon čega treba oprati ruke kako je preporučeno. Izbjegavati kontakt sa životinjama. Izbjegavati posjete pijacama gdje se prodaju životinje a namirnice životinjskog porijekla treba dobro termički obraditi. Sve ove informacije podliježu ažuriranju u skladu sa novopridošlim informacijama i epidemiološkom situacijom“, izjavila je dr Marijana Ćulafić gostujući u studio radija i napomenula da sevgrađani pridržavaju predloženih  mjera i izbjegavaju gužve. „Da bi izbjegli gužve u domovima zdravlja, ukoliko nije hitan slučaj, preporučujemo da kontaktiraju izabranog doktora putem telefona. Ukoliko neko ima neki od navedenih simptoma a postoji vjerovatnoća da je bio u kontaktu sa zaraženim od korona virusom, da se javi telefon izabranom doktoru i da nikako ne pokušava sam da dođe do zdravstvene ustanove“, zaključila je dr Ćulafić.

Dr Marija Joksimović je istakla da su djeca manje podložan infekciji korona virusom a i kada obole, imaju blaže simptome u odnosu na odrasle. „Kod djece liječenje i oporavljanje je brže i bez komplikacija. Znamo da se korona virus proširio već na više od 90 zemalja svijeta. Više od polovine osoba zaraženih korona virusom je između 40 i 59 godina dok je broj zaražene djece veoma mali i iznosi 0.9% kod djece do 9 godine. Iz razloga koji nijesu sasvim jasni, korona virus pogađa prije svega odrasle dok su djeca otpornija na ovaj virus. Mi još uvijek ne znamo zbog čega ali, neki od razloga mogu biti: način i mjesto gdje je epidemija počela u Kini na pijaci a djeca rijetko posjećuju pijace. Djeca starija od pet godina imaju imunitet koji je spreman za borbu protiv virusa uključujući i korona virus. Odrasli se pridržavaju mjera prevencije koje su najvažnije budići da se korona virus prenosi kontaktkom, kapljičnim putem. Mali broj oboljele djece je vema značajan budući da se djeca teško mogu pridržavati preventivnim mjerama koje su iste kao kod odraslih. Takođe, kod djece, za sada nema smrtnih slučajve. Što se korona virusa tiče, ovo je ipak neistražena oblast. Vakcine još uvijek nema i u toku su istraživanja. Liječenje je simptomatsko. Međutim, preduzetim mjerama prevencije, virus može biti zasutavljen. Napominjem i skrećem pažnju da su mjere prevencije iste kako za odrasle tako i za djecu“, istkla je prim. Marija Joksimović.

DENIS BOŽOVIĆ

PROČITAJTE JOŠ:

PETNJICA: NIKO NIJE ZAINTERESOVAN ZA PREVOZ PUTNIKA