INICIJATIVA OO BS PETNJICA: OBILJEŽITI DAN KADA JE U PETNJICI UBIJENO DEVET NEDUŽNIH LJUDI

OO BS Petnjica
Opštinski odbor BS Petnjica, predao je “Inicijativu za obilježavanje važnog datuma” predsjedniku opštine Samiru Agoviću i predsjedniku Skupštine Mehmedu Adroviću.
OO BS Petnjica predlaže da se ova Inicijativa uvrsti u Odluku za davanje imena spomenika i spomen obilježja.
U Inicijativi se navodi da su italijanske okupacione snage 4.11.1941. godine mobilisale 70 Bošnjaka iz petnjičkog kraja i angažovale ih u Ribarevinama kod Bijelog Polja, što je, kako tvrde iz OO BS, bio zajednički plan četnika i Italijana kako bi određen broj sposobnog stanovništva povuklo sa tog prostora i tako 8.11.1941. godine omogućili četnicima nesmetan pohod na Petnjicu gdje su opkolili i zapalii veliki broj kuća i zvijerski ubili devet nedužnih ljudi.
“Ovaj napad se desio u periodu bezvlašća, odnosno u vrijeme kada je italijanska vojska okupirala veći dio Crne Gore, Berane i Petnjicu. Napadači su se vješto maskirali, obukli bošnjačku tradicionalnu nošnju – na glavi čalme bijele boje da ih mještani Bihora, odnosno Petnjice ne bi prepoznali. Tada su ubili braću Muratović Sadriju i Bida. Bida su izmasakrirali, sjekli su mu od tijela parče po parče. Zito Muratović je sutradan nađen mrtav nedaleko od svoje kuće, sa lijeve strane rijeke Popče u Petnjici. Zumber Muratović i njegov sin Hakija ubijeni su na pragu njihove kuće. Nemša Talević je izrešetana rafalima na pragu kuće mjesnog imama Mula Osmana Rastodera. U neposrednoj bizini objekta Opštine Petnjica ubijeni su: Rastoder Šefkija, Rastoder Aziz-Bako i Ramdedović Nazif. U kasnijem periodu rata većina napadača je nastavilo svoje djelovanje kroz četničke formacije dok je manji dio septembra mjeseca 1943. godine pristupio partizanima”, piše u Incijativi.
OO BS Petnjica smatra da “šehidi našeg kraja zaslužuju sjećanje, jer su položili svoje nevine živote za bolje sutra i bolje generacija koje dolaze”.

 

Spomen ploča šehidima Petnjice, ubijeni od strane četnika 8.11.1941. godine postavljena je na mezarluku – groblju u Petnjici kao pamćenje i sjećanje. Na spomen ploči su ispisana imena:

  1. Talević (Bajramova) Nemša (1883 – 1941), Trpezi
  2. Muratović (Bahtov) Zumber (1879 – 1941), Petnjica
  3. Muratović (Zumberov) Hakija (1918 – 1941), Petnjica
  4. Muratović (Šućov) Bido (1920 – 1941), Petnjica
  5. Muratović (Šućov) Sadrija (1915 – 1941), Petnjica
  6. Muratović (Halemov) Zito (1910 – 1941), Petnjica
  7. Rastoder (Hadrov) Šefkija (1918 – 1941), Savin Bor
  8. Rastoder (Hakov) Aziz-Bako (1913 – 1941), Radmanci
  9. Ramdedović (Eminov) Nazif (1891 – 1941), Lagatore

“Ovo je važan datum za ovaj kraj kada je odbranjena Petnjica, koji je potrebno obilježavati, nikako zaboraviti jer svaki zaborav je smrtna presuda svima nama.

Ovim prijedlogom ne optužujemo nikoga niti podstičemo mržnju, ali ne treba nevino ubijene ljude prepustiti zaboravu jer na to nemamo pravo. Obilježavanjem ovog datuma dokazali bi da znamo i umijemo da razumijemo prošlo i sadašnje vrijeme.

Predlažemo da se ovaj važan datum uvrsti u kalendar Opštine, da delegacija Saveza boraca antifašista opština Petnjica i rukovodstvo Petnjice polože cvijeće i na spomen ploču šehidima Petnjice”, piše u Inicijativi koju je OO BS Petnjica uputio čelnicima petnjičke opštine.

PROČITAJTE JOŠ:

BIHORSKE LEGENDE: LEDNJAČA – OD PEĆINE ZA SKRIVANJE DO PRIRODNOG FRIŽDERA