ODRŽAN FESTIVAL DIJASPORE U LUKSEMBURGU

U Luksemburgu je 37.put organizovan tradicionalni festival dijaspore. Među brojnim štandovima, svoje gastronomske specijalitete i kluturno bogatstvo predstavila su i dva crnogorska udruženja. Na toj manifestaciji, koju organizuje država Lukemburg, svake godine ucestvuju predstavnici mnogih zemalja, a posjeti je na hilajde gostiju.

Država Luksemburg, koja broji oko 600 hiljada stanovnika, dom je za brojne nacionalnosti. Raznolikost kultura, nacija, jezika, običaja, predstavlja dodatno bogatstvo zemlje, koja je među najrazvijenijim u Evropi. Tradiciju i nasljeđe Crne Gore, već deceniju na Festivalu dijaspore predstvljanju dva crnogorska udruženja – Zavičajni kub Bihor i Udruženje Luksemburg – Montenegro..

“Danas ovdje imate prisutnih preko 150 različitih nacija, iz razlicitih zemalja, država, svih kultura svijeta. Luksemburg je zemlja koja gaji multikulturalnost, građanski opredijeljena. Različitosti su te koje spajaju ljude. Za nas iz Zavičajnog kluba Bihor i iz dijaspore Crne Gore, ovo je vrlo važan festival. Mi svo ovdje u kontinuitetu već jedanaesta godina, želja nam je da pokažemo Crnu Goru, našu kluturu, naš identitet, našu emociju, ljubav i poštovanje koje gajimo prema Crnoj Gori. Naša dijaspora ovdje je ostvarila sebe i željeli smo da posaljemo poruku luksemburškom društvu i zajednici i i svima ovdje da je Crna Gora snažno prisutna u Luksemburgu, i da je mi, na ovakav način promovišemo, cijenimo i poštujemo”, kaže za TVCG Esko Halilović, predsjednik ZK Bihor.

Među brojnim tradicionalnim kostimima, mogla se vidjeti i crnogorska nošnja, koju je ponosno nosio stasiti Omar Muhović.

“Meni je baš drago i čast da ovdje budem sa drugovima, prijateljima, sa familijom i predstavljam našu finu Crnu Goru, u našim odijelima i to mi baš puno znači”, kaže Muhović.

Posjetioci su imali priliku da probaju i bogatu gastrnomsku ponudu vrijednih domaćica iz bihorskog kraja.

“To su tradicionalni specijaliteti iz naše domovine, iz Crne Gore. Od slatkiša tu su tufahije, urmašice, tulumbe, baklave… Trudimo se da u najboljem svjetlu predstavimo našu državu i posjetioci su jako zainteresovani. Vizuelno im je primamljivo, ai kad probaju zadovoljni su, vraćaju se”, kaže jedna od domaćica.

Gradonačelnik Lusemburga, Moris Bauer ponosan je na kosmopolitiski duh koji nudi njegov grad i država.

“Izazov je da na istom prosturu imamo 170 različitih nacija, koji ne žive u jednom kvartu ili jednoj opštini, već se nalaze u cijeloj zemlji. Na nama je da iskristimo adute koje naša zemlja može da ponudi svim našim građanima – Luksemburg je kosmopolitska zemlja, po mjeri čovjeka. Kulturno bogatstvo, otvorenost ka svijetu nudi svim ljudima koji dolaze iz drugih zemalja mogućnost da se osjećaju ugodno u novoj sredini”, kaže Moris Bauer, gradonačelnik Luksemburga.

Festival dijaspore održava se 37. godinu zaredom i svake ogodine okuplja više hiljada posjetilaca.

PREUZETO: RTCG