BRAJOVIĆ: NEMA POVLAČENJA ZAKONA, DIJALOG SAMO OKO NJEGOVE PRIMJENE

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović  se, godstujući u programu Radija Petnjica, osvrnuo na aktuelnu priču u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijseti.

“Čuli ste iz poslaničkih klupa poruke da se vi “manjinci” ne miješate jer je ovo naša, navodno, pravoslavna stvar. To su najužasnije i najopasnije poruke. Nije ovo zakon o slobodi pravoslavne, islamske, niti katoličke vjere. Ovo je zakon o vjerosipovijesti koji je Crna Gora morala da donese, zato što smo imali prethodni iz 1977. godine. Ovo je moderan zakon, donesen po najvišim evropskim standardima, usaglašen sa najvećim pravnim autoritetom – Venecijanskom komisijom”, rekao je Brajović.
On je dodao da je zakon predmet manipulisanja na litijama, na kojima se ne priča o vjeri već o politici i biznisu.

“Kako iz susjedne države može da nam se poručuje kako ne daju svetinje. Pa to su svetinje Crne Gore. Džamije, katedrale, crkve su kulturno istorijski spomenici Crne Gore. Naši preci su ih gradili. Oni su svih nas koji živimo u Crnoj Gori. Ništa nikom se ne otima. Želimo da se u Crnoj Gori svi komotno osjećaju. Ne propagiramo kako će ko praktikovati vjeru. Zakon treba da važi jednako za sve, da ne postoji država u državi, da svako plaća svoj porez, da se identifikuje imovina. Naša najveća svetinja je građanska, sekularna Crna Gora u kojoj će sve vjere i svi pojedinci izražavati svoje vjerske potrebe”, kaže Brajović.

On je dodao da nema povlačenja Zakona i da je dobro što je Vlada inicirala dijalog.

“Treba da se razgovara o implementaciji Zakona, ali se ne može praviti kompromis oko krucijalnih državnih pitanja. Država Crna Gora je članica NATO-a i institucinalno je dovoljno jaka da zaštiti sebe i svakog građanina Crne Gore”, jasan je Brajović.

E.K./D.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ESMANA ADROVIĆ, JOŠ DVIJE GODINE DO STOTE: “DANAS JE SINKO NAROD NERVOZAN, SVEGA IMA, A OPET SU SVI NERVOZNI”