PROŠLO JE 27 GODINA OD OTMICE U STANICI ŠTRPCI: RODBINA OTETIH POLAŽE CVIJEĆE NA SPOMEN OBILJEŽJA

Spomenik civilnim žrtvama 1991-2001u PG

Povodom 27 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci, rodbina otetih i prijatelji, 27. februara 2020, položit će cvijeće kod spomen obilježja nedužnim žrtavama zločina.

U Bijelom Polju kod spomen obeliska, “Sat života“, ulica Lenke Jurišević , u 12,00 časova.

Podgorica, kod spomen obilježja »Civilnim žrtvama ratova 1991. – 2001.Pobrežje, u 11. sati.

“Sjećanjem želimo da iskažemo poštovanje i javni znak , da stradale  ne možemo i nećemo zaboraviti, ka ni sve što je povezano sa zločinom, zločincima i nalogodavcima”, saopštila je rodbina otetih.

Otmica putnika iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, dogodila se na lokalnoj Željezničkoj stanici Štrpci, kada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz pomenutog voza 20 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat  i jedno neidentifikovano lice.

Oteti su, sprovedenii do sela Prelovo. U fiskulturnoj sali lokalne Osnovne škole u Prelovu gdje su ih pretresli, oduzeli im novac i druge vrijedne stvari, a zatim ih pretukli, da bi ih, nakon toga, vezali žicom i kamionima odvezli u okolinu Višegrada. U ataru sela Mušići su ih pobili.

Stradali su: Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tome Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.  

Posmrtni ostaci Halila Zupčevića pronađeni su  krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Od tada nema pomaka u traganju za kostima žrtava.

Jedan od učesnika u zločinu, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, uhapšen je u oktobru 1996. godine. Pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) osuđen je u septembru 2002.godine, na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu, i 2011  pušten na slobodu.

Krajem 2014. godine,u zajedničkoj  akciji  policije Srbije i Bosne i Hercegovine, lišeno je  slobode 15 osumnjičenih za učešće u zločinu.

Viši sud u Beogradu, u oktobru 2018 godine, u trećem pokušaju, potvrdio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, i szđenje tarje.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – Odjeljenju za ratne zločine, za isto krivično djelo  pokrenut je postupak protiv 11 osoba. Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine i traje. Isti sud je nedavno podigao optužnicu i protiv Milana Lukića kojeg je, za druge zločine, Haški sud osudio na doživotnu robiju.