U PETNJICI OBILJEŽEN DAN MATERNJEG JEZIKA

Dan maternjeg jezika u Petnjici

Učenički parlament Srednje mješovite škole u Petnjici u saradnji sa recitatorskom sekcijom ove škole i Centrom za kulturu obiljezio je Dan maternjeg jezika.

Dan maternjeg jezika obilježava se u cilju promovisanja jezičke i kulturne raznolikosti i višejezičnosti u svijetu. Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika ustanovila je organizacija UNESCO 1999. godine i odabrala 21. februar za obilježavanje Dana maternjeg jezika.

U cilju obilježavanja ovog dana učenici su govorili stihove poznatih književnika na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku, pa su učenici bili u stanju da čuju stihove Vesne Parun, Desanke Maksimović, Abdulaha Sidrana, Izeta Sarajlića, Kristine Babić i mnogih drugih. Nakon recitala, za učenike je pripremljena projekcija filma “Lajanje na zvezde” koji prikazuje srednjoškolski život, te zgode i nezgode profesora i učenika.

“Na ovaj način učenicima je prezentovana raznolikost jezika na ovim prostorima, ali i potreba da bogatstvo maternjeg jezika njegujemo i ukazano im na važnost prava da uče i da se izražavaju na maternjem jeziku”,kaže za portal Radija Petnjica Dijana Tiganj, profesorica maternjeg jezika i književnosti.

ENKO KORAĆ

PROČITAJTE JOŠ:

SAČUVAJMO STARE BIHORSKE KUĆE