PRIJATELJI RADIJA PETNJICA: MLJEKARA “KAMENUŠA” OTKUPI DNEVNO 650 LITARA MLIJEKA IZ BIHORA

Vladan Rakonjac

Da stočarstvo u petnjičkoj opštini ima perspektivu, najbolje govori primjer broj onih koji isporučuju mlijeko privatnim mljekarama.

A da se radi o izuzetno kvalitetnom mlijeku, potvrdio je za Radio Petnjica Vladan Rakonjac, direktor proizvodnje rožajske private mljekare “Kamenuša”.

Gostujući u studiju Radija Petnjica, Rakonjac je istakao da od 35 kooperanata otkupe 650 litara na dnevnom nivou.

“Radi se o mlijeku izuzetnog kvaliteta. Kada to kažem, pod time se  podrazumijeva 4.0 mliječne masti, 3.30 proteina, suve materije 8.80, a sve to govori da se radi o izuzetno kvalitetnom mlijeku na osnovu hemijski parametara. Na osnovu mikrobioloških, takođe, zadovoljavajući broj somatskih ćelija i bakterija“, istakao je za portal radija, direktor proizvodnje Vladan Rakonjac

Mljekara „Kamenuša“, opština Rožaje, naselje Sređani, trenutno prerađuje 5 000 litara na dnevnom nivou. Paletu proizvoda čine sir kriška, svježi sir, mladi kajmak ( skorup ), katunski kajmak, paprika u pavlaci i surutka. Izgrađen je i novi pogon od 1000 kvadrata gdje će proizvoditi kisjelo mliječni program ( jogurt različitih masnoća, kisjelo mlijeko, kisjela pavlaka ), polutvrdi sirevi, trapsit i gauda.

“Naša mljekara postoji od kraja 2018.godine. I pored toga što se radi o mladoj firmi, bilježimo vrtoglavi uspon u prehrambenoj industriji. U sklopu  mljekare postoji farma koja broji 100 muznih grla. Na farmi imamo savremeno izmuzište, laktofriz za automatsko hlađenje mlijeka”, zaključio je Rakonjac. Mljekara upošljava 30 radnika sa područja opštine Rožaje a otkljupju mlijeko sa područja Bijelog Polja, Petnjica, Berana i Rožaja.

Da se radi o firmi koja ima viziju, govori činjenica da su proširili tržište sa izvoznim dozvolama za Kosovo i BiH.

DENIS BOŽOVIĆ

PROČITAJTE JOŠ:

(VIDEO) VRIJEDNI LJUDI BIHORA: SEOSKO DOMAĆINSTVO ALMIRA ADROVIĆA NA BORU