PUNA SALA POLJOPRIVREDNIKA U PETNJICI NA PREDSTAVLJANJU AGROBUDŽETA 2020.

Agrobudžet 2020.

U prepunoj sali Skupštine opštine Petnjica predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su petnjičkim poljoprivrednim proizvodjačima Agrobudžet za 2020. godinu. U odnosu na prethodnu godinu,  Agrobudžet je veći za 8,3 miliona eura. Za ovu godinu Agrobudžet iznosi 60.722.500€

“Drago mi je što je veliki odaziv poljoprivrednih proizvođača danas u Petnjici. Postoji veliko interesovanje za Agrobudžet za 2020.godinu i drago nam je da dođemo u Petnjicu povodom prezentcije mjera budžeta i drugim povodima.
Stalno smo na terenu i uvijek smo na raspolaganju da pomognemo i riješimo vaše probleme. Agrobudžet iznosi blizu 61. milion eura, to je 16% veći u odnosu na prethodnu godinu.
Pored konstantnog povećanja budžeta, pokušavamo da mjere prilagodimo poljoprivrednim proizvođačima i njihovim potrebama. Iz godine u godinu smanjujemo kriterijume da bi povećali broj poljoprivrednih proizvođača, da bi što više proizvođača moglo da koristi naše programe.
Danas ćemo predstaviti mjere koje su najznačajnije, stim da i druge mjere mogu da budu tema razgovora,” kaže Gojko Babović iz odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva.

Agrobužet iznosi 61. milon eura, u 57. mjera. U Petnjici su predstavljene neke od tih mjera.

Direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji, održivo korišćenju planinskih pašnjaka, podrška razvoju tržišne proizvodnje mlijeka, podrška preradi mlijeka na gazdinstvu, program unapređenja stočarstva, direktna plaćanja u biljnjoj proizvodnji, podrška proizvodnji sjemenskog materijala.

Predstavjanje dijela za poljoprivredno osiguranje.

Podrška podizanju i modernizaciji opremanju proizvodnih voćnih zasada, podrška povrtarskoj proizvodnji

Budžetske mjere su prezentovali: Amra Terzić, Miloš Kusovac, Vukota Stanišić i Stanko  Kovačević.

 “Prije svega smo akcenat stavili na novinu u Agrobudžetu u odnosu na prethodni vremenski period, tu su mjere za stočarsku proizvodnju gdje je podrška zadržana na nivou po grlu, odnosno 70. eura po grlu krupne stoke, osam eura po grlu sitne stoke. Novina u odnosu na prethodne godine je ta da sva grla ispod minimuma ostvaruju premiju, što znači da poljoprivredna gazdinstva koja imaju tri krave sada ostvaruju premije na sva tri grla, ne na jedno grlo što je bila situacija do sada.

Isto tako kroz podršku biljnoj proizvodnji koja je povećana sa 180.eura po hektaru na 200. eura, odnosno 210. eura za mlade poljoprivrednike.

Kada je riječ o mjerama ruralnog razvoja uvedene su određene novine, podrška je uvećana za 5% za one poljoprivredne proizvođače koji se profesionalno bave poljoprivredom, odnosno su poljoprivredni osiguranici i svoje obaveze redovno izmiruju.

Nešto što je interesantno za ovaj kraj to je mjera za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, svi koji su završili srednju ili višu školu u oblasti poljoprivrede ili veterine mogu da ostvare do 10.000. eura bespovratnih sredstava ukoliko žele da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju na svom gazdinstvu.
Javni poziv će biti objavljen u narednom periodu.

Kolege koji rade pri lokalnoj upravi iz oblasti poljoprivrede imaju iskustva za izradu biznis planova i sprovođenje javnog poziva. Limitirajući faktor za javni poziv je nabavka mehanizacije tako da je mehanizaciju moguće nabaviti do maksimuma 5000. eura kada je riječ o mladim poljoprivrednim proizvođačima.

Proizvođači u Petnjici mogu iskoristiti javni poziv za nabavku mehanizacije, odnosno jednoosovinskih traktora i priključne mehanizacije za velike traktore.
Javni poziv daje podšku do 2.500. eura po zahtjevu, odnosno maksimalne investicije od 5.000. eura. Javni poziv će biti raspisan sredinom marta mjeseca. Pozivam sve zainteresovane da se pripreme za javni poziv, jer iskustvo iz protekle tri godine je takvo da i ako su opredijeljena značajna sredstva, vrlo kratko traje, zbog velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača.

Interesovanje mještana opštine Petnjica u sektoru stočarstva iz godine u godinu raste, siguran sam da je tako i u drugim sektorima proizvodnje.
Svake godine održimo prezentaciju u petnjičkoj opštini.

Proizvođači kontaktiraju kolege iz opštinske službe i kolege za savjetodavne poslove, kako u biljnoj tako i stočarskoj proizvodnji koji su locirani u Beranama”, zaključuje Miloš Kusavac iz direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

ENKO KORAĆ

PROČITAJTE JOŠ:

ILJAZ KOČAN: NEKADA JE PJEVALO SVAKO BRDO, A SAD SE ČUJE SAMO RADIO