IZET RASTODER HOĆE I MONTENEGRO ERLAJNZ?

Izet Rastoder

Bihorac Izet Rastoder, novi vlasnik slovenačkog Adrija ervejza zainteresovan i za sticanje udjela u crnogorskom nacionalnom avioprevozniku.

Ljubljanski list “Finance” piše da je biznismen Izet Rastoder, koji je prošle nedelje kupio propalu slovenačku avio-kompaniju Adrija ervejz, zainteresovan i za sticanje udjela u Montenegro erlajnzu, koji već nekoliko godina traži kupca.

Rastoder, rođeni Petnjičanin poznat i kao “Kralj banana” zbog svog velikog regionalnog poslovanja s tim voćem, preuzeo je ostatke slovenačke aviokompanije putem svoje novoosnovane firme Er Adrijatik, a tamošnja vlada će razmotriti zajedničko ulaganje sredstava u ovu novu nacionalnu vazduhoplovnu kompaniju, navodi se u tekstu.

Rastoder je o tome već razgovarao s Nenom Dokuzov, iz slovenačkog Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, dok ministar Zdravko Počivalšek razmatra potencijalno učestvovanje države u poslu sa Rastoderom, ali pod uslovom da ime “Slovenija” bude dio imena avio-kompanije, prenosi portal Investitor.

U međuvremenu je slovenačka vlada pod ostavkom, pa aviokompanija sigurno nije visoko na listi priroteta.

Rastoder je dužan da tokom sledećeg mjeseca plati 45.000 eura za imovinu Adrije, koja se sastoji uglavnom od dozvola za let, uključujući i njen vrijedan sertifikat avionskog operatora (AOC), kako bi stekla prava koja dolaze s licencama.

Dodaje se da će Rastoder moći da iskoristi sve prednosti Adrijinog članstva u raznim organizacijama i da zakupi preostalu infrastrukturu, kao što su ime, zgrada i oprema bivše slovenačke vazduhoplovne kompanije.

PROČITAJTE JOŠ:

SAČUVAJMO STARE BIHORSKE KUĆE