(VIDEO) ADROVIĆ: PRIČE O PARTIJSKOM ASFALTIRANJU PUTEVA SU ZA MALU DJECU, U 2020 IMA PUNO VRPCI DA PRESJEČEMO

Predsjednik OO DPS Petnica, Mehmed Meša Adrović, je  u razgovoru za Radio Petnjica rekao da je sreća za bihorski kraj što njegova partija ima apsolutnu vlast na opštinskom nivou zbog dobrobiti svih građana opštine.

 

„Što se tiče našeg učinka u proteklih dvanaest mjeseci, o tome možemo da pričamo dugo vremena, a ja ću pokušati da budem što kraći. Napomenuću kapitalne projekte koji su urađeni, koji se rade. Jedan od njih je magistralni put Petnjica – Berane koji je završen. Jedna investicija koja je bitna za razvoj ovog kraja. Uradili smo vodovod u Savinom Boru i poslije dugog niza godina ovaj vodovod je konačno i završen. Kao što znaju građani Bihora, u završnoj je fazi projekat vodovoda Murovsko vrelo za oko 600 domaćinstava. Urađeno je oko 10 kilometara asfaltiranja puteva na opštinskom nivou, što je za ovako malu opštinu izuzetan uspjeh kako lokalne uprave tako i naše partije koja vrši vlast. Sve je to bio jedan zajednički poduhvat i urađeno je nešto što je od velikog značaja i interesa za ovaj kraj. Spremamo izradu dokumentacije za izradu projekta magistralnog puta Gusare – Bioča a takođe se sprema projekta dokumentacija za izradu magistralnog puta Podvade – Trpezi – Kalače – Rožaje.

 

To su projekti koji su značajni za nas i koji otvaraju našu opštinu. Mnogo je urađeno na sanaciji lokalnih puteva. Lokalna uprava je u proteklih godinu dana dinamično radila na poboljšanju uslova za život naših građana u opštini“, istakao je Mehmed Adrović odbacujući optužbe da putni pravac prema Berana, kroz Budimlju nije završen zbog izborne godine.

 

„Što se tiče izbora za narednu godinu, mi imamo mnogo vrpci da presiječemo a ovaj putni pravac je u suštini za nas građane Petnjice završen. Na ulazu u Budimlju, pojavio se problem eksporprijacije, a koliko sam upoznat i taj problem je riješen ali, građevinska sezona se završila tako da će to na proleće biti završeno. Za trotoare i rasvjetu od Gusara do Centra za kulturu u Petnjici, mi smo predvidjeli budžetom sredstva za izradu projektne dokumentacije za narednu godinu da i taj problem riješimo“, izjavio je Adrović.

 

„Vodovod Murovsko vrelo je došao u završnoj fazi zahvaljujući lokalnoj vlasti. Režijski odbor nije radio svoj posao kako treba i nije bilo dinamike. Kada se uključila lokalna vlast, taj vodovod je krenuo puno dinamičnije i brže i to će uskoro biti završeno. Takođe i sa vodovodom Višnjica je nešto sa čime se može lokalna vlast može pohvaliti“, istakao je Meša Adrović.

„Vašim gostima do sada je u interesu da napadaju nas kako mi asfaltiramo po partijskoj liniji. Ali, naši građani na terenu vide drugačiju sliku. Moram istaći da se u ovom dijelu istakla i dijaspora koja je uložila sredstva u asfaltiranje putnog pravca Petnjica – Ponor ali, nijesu svi građani na tim putnim pravcima glasači i pripadnici DPS. Tu su građani koji su podržali sve partije tako da ne stoji ta priča da smo to po partijskoj liniji radili. Nadam se da ćemo za par godina sve puteve na teritoriji opštine asfaltirati“, izjavio je Adrović.

Na pitanje o asfaltiranju dijela puta koji vodi prema kući predsjednika OO DPS Petnjica koje su često ponavljali predstavnici opozionih partija u lokalnom parlamentu, Adrović je istakao da oni napadaju ali bez osnova.

 

„Opozicija je to jedva dočekala, a to nije prema mojoj kući, to je jedno naselje, a taj putni pravac koji je asfaltiran u dužini od 300 metara, mi svi znamo da u MZ Bor imamo školu koja nema prilazni put. Mislim da je jedna jedina škola u CG do koje naši učenici i roditelji ne mogu da priđu sa svojim vozilima. Pokušali smo sa vlasnicima da riješimo taj problem, nijesmo uspjeli jer oni nijesu dozvolili. Onda smo došli na ideju da zgradu škole a i ambulantu koja je u lošem stanju, izgradimo na državnom zemljištu i taj putni pravac je baš zbog toga asfaltiran. Opet će to koristiti građani MZ Bor i moram napomenuti da na tom putnom pravcu dužine 300 metara, nije niko učestvovao za pripremu puta za asfaltiranje, sve su to lična sredstva jedino što je iskorištena asfaltna masa“, izjavio je Mehemd Meša Adrović.

Za još uvijek nesređeno uži centar Petnice, Adrović je istakao da su i tu na pogrešnoj adresi upućuju kritike.

„Mnogi misle da je kriva lokalna uprava. Međutim, nije. Naša ideja je prvo bila da se gradsko jezgro uradi kao čaršija, poploča i da to bude gradska zona. Međutim, ideja jeste dobra ali tamo ima određen broj firmi i lokala, ne bi dobro donijelo privatnicima koji zapošljavaju određen broj radnika, tamo građani ne bi mogli ulaziti sa svojim autima tako da smo se odlučili da ipak radimo ulicu sa dvosmjernim saobraćajem. Prije toga, radimo gradsku kanalizaciju tako da je to prioritet a sve to zahtijeva vrijeme. Raspisan je tender i dobili smo izvođača radova koji nije ozbiljan. Ista situacija kao sa Koraćkim potom. Izvođač radova, ako može sjutra, može da dođe da radi. Pitanje eksproprijacije, nijesmo željeli da uzmemo zakon u ruke i da radimo. Mi smo ovdje svi naši. Htjeli smo da sjednemo sa ljudima, da popričamo i da se dogovorimo kako i na koji način to da riješimo. Da bude za sve dobro. Mislim da smo se tu približili i da smo se načelno dogovorilo“, istakao je Adrović dodajući da nema značajnog rušenja.

 

Na optužbe koje su se često čule o nepostojanju javnog prevoza, Adrović je istakao da je to nešto što ne pripada lokalnoj upravi ali da je lokalna vlast uvijek tu da pomogne kao što je uradila kada je u pitanju prevoz učenika.

„Lično sam ja dugo godiina držao tu liniju Berane – Bihor. I na veliku štetu. To nijesu bili mali gubici. To su na stotine hiljada eura gubici jer sam forsirao tu liniju zbog svog kraja, da pomognem svom narodu, da olaškam funkcionisanje. Ali, jednostavno više se ne može jer nema rentabilnosti i taj javni prevoz nije problem samo Petnjice već svih onih opština u CG gdje nema naroda, tu ne može tako lako da se organizuje javni prevoz. Ali smo riješili prevoz učenika.

Opština je uvijek spremna da participira i pomogne u vidu subvencija u gorivu ali, da opština kao opština pravi neko javno za prevoz građana, to nije mala stavka. Treba da razumijemo da budžet opštine je skroman a to nije mala stavka. Takođe je nekorektno optuživati partiju za otvaranje fabrika, nije to zavod za zapošljavanje. Svi se mi mučimo da nešto stvorimo u ovom kraju.

Osonovni problem je radna snaga i nije koretkna priča od strane opozicije“, izjavio je Adrović ističući da lokalna uprava ima izuzetnu podršku Vlade Crne Gore.

„Mi, kao partija, smo spremni da sarađujemo sa bilo kojim političkim subjektom samo ako vidimo da njihov predlog može da olakša život našim građana. Ali, ako čujemo da nas optužuju neargumentovano i dovode narod u zabludu, onda na tom nivou ne možemo da pričamo. Saradnja sa dijasporom je na izuzetnom nivou. Naša dijaspora je jedan od glavnih pokretača ove opštine, oni su jako izdašni, pomažu i opštinu i građane i komplet sistem i mislim da su najbolje organizovana što se tiče dijaspore. Kod god iz dijaspore ima neku ideju, on treba da dođe i da pričaju sa nama a mi smo tu da im izađemo u susret bilo za šta. Postojala je procedura za davanje imena ulica. Savjet je odradio svoj dio posla a predlog ide ministarstvu a ono daje mišljenje. Treba da se donese spomen obelježje za teritoriju opštine Petnjica. Imamo ulicu 21. maja, ulicu 4. avgusta, ul. Ćamila Sijarića, ul. Galjana Kršića, nekih desetak ulica imamo nazive ali čekamo mišljenje ministarstva, jer to ne znači da ćemo upravo ta imena ulica da dobijemo“, istakao je Mehmed Meša Adrović.

On je na kraju poželio srećne novogodišnje praznike svim građanima opštine a pravoslavim građanima nastupajući Božić.

DENIS BOŽOVIĆ