ODRŽAN ŠAHOVSKI TURNIR POD SLOGANOM “MATIRAJMO OTPAD”

Proteklog petka u prostorijama OŠ „Mahmut Adrović“, održan je turnir u šahu za djecu školskog uzrasta pod sloganom „Matirajmo otpad“.

Na turniru koji je organizova ŠK „Bihor“ u saradnji sa ŠK „7. Oktobar“ iz Podgorice, učešće su uzeli učenici osnovnih škola sa područja opštine Petnjica, kao i iz osnovnih škola sa područja opštine Podgorica, Rožaja, Bara, Plava i Berana. U sklopu turnira, održano je i predavanje pod nazivom „Odvojeno sakupljanje otpada je moja odluka“.

Projekat je podržan od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore ( MORT ), opštine Petnjica i fondacije „Anto Rmuš“. Samo takmičenje je bilo podijeljene u četri grupe, prema uzrastu takmičara. U ime MORT-a, prisutnima se obratila Branka Milašinović koja je, uz pozdrave, ukazala na značaj sa upravljanjem otpada kao i ukazala zašto je to bitno da se dejca ovog uzrasta bave šahom.

U ime lokalne uprave, prisutnima se obratio predsjednik opštine Samir Agović koji je ukazao zahvalnost svim učesnicima ovog projekta i zvanično otvorio takmičenje.

Neposredno prije početka takmičenja, predavanje je održala Rita Barjaktarović koja je ukazala da selektivnom sakupljanju otpada može biti resurs a ne problem za zajednicu. Šahoski turnir je održan pod budnim okom sudijskog para Željka Golubovića i Miloša Radonjića

Direktor ovog takmičenja Maja Rmuš Dakić i predsjednik ŠK Bihor, Denis Šabotić su uručili nagrade za prva tri mjesta a osim medalja i diploma, a najboljima u svojim grupa je pripao i pehar.

Zadovoljan sam sto smo u realizaciji ovog projekta imali podršku mnogih naših prijatelja. Želja nam je bila da dodatno afirmišemo šah kod najmlađe populacije a ujednoi ukažemo na problem sa otpadom i na koji način od problema može doći do resursa. Ovo je naš zajednički projekat i uspjeh svih nas a kad se nešto uspješno i završi red je i zahvaliti se ljudima koji su vam dali pomoć u tome. Tu prije svega mislim na predstavnicu Ministarstva održivog razvoja i turizma Branku Milašinović, našeg predsjednika Samira Agovića koji u kontinuitetu podržava naše aktivnosti, direktora Osnovne škole “Mahmud Adrović” Rifata Ramčilovića koji nam je omogućio odlične uslove da u prostorijama ove škole organizujemo ovo takmičenje koji je i sam ljubitelj ove drevne igre i koji takodje uvijek pruža podršku našim aktivnostima, Fondaciji “Anto Rmuš” na čelu sa Veselinom Rmušem, direktira Centra za kulturu Sinanu Tiganju, direktorima drugih osnovnih i srednjih škola kod nas i iz okruženja koji su poslali svoje učenike da učestvuju u ovom projektu, sudijama Željku Obadoviću i Milošu Radonjiću a posebnu zahvalnost upućujem školarcima koji su uzeli učešće na ovom turniru zbog kojih smo i realizovali ovaj projekat. Realizacijom ovog projekta završili smo planirane aktivnosti za ovu godinu”, istakao je predsjednik ŠK Bihor, Denis Šabotić za portal radija i dodao da posebno zadovoljstvo ima zbog velikog broja djevojčica koje su uzele učešće na takmičenju.

DENIS BOŽOVIĆ