DANI BOŠNJAČKE KULTURE: BIHORCI U LUKSEMBURGU NE ZABORAVLJAJU CRNU GORU

Nakon Belgije, Zavičajno udruženje „Bihor“ iz Luksemburga obilježilo je veliki jubilej- 10 godina postojanja. Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić otvarajući Festival Dani Bošnjačke kulture Luksebmurg naglasio je da je dijaspora dala nemjerljiv doprinos crnogorskoj nezavisnosti, ali i da različitorst kultura koje se dopunjuju predstavlja bogatstvo našeg državnog prostora.

Silvija Latić druga je generacija iseljenika iz naše zemlje. No, kako kaže, Crnu Goru, iako nije u njoj rođena smatra svojom zemljom.

“Dolazim tamo četiri, pet puta godišnje, volim da dolazim u CG, ja sam iz Lagatora, odatle su moji. Lagatori su kod Petnjice u Bihoru. Više volim Crnu Goru. Kad bi bila Crna Gora kao Luksemburg, voljela bih tamo da živim”, kazala je Latić.

Tradiciju bihorskog kraja u Luksemburškom Rumelanžu od zaborava čuva Zavičajni klub Bihor, koji je obilježio deceniju postojanja. Brojnim kulturnim manifestacijama Bihorci u dijaspori, kako je kazao predsjednik kuba Esko Halilović.

“Mi znamo ko smo, odalke dolazimo i šta želimo. Mi nastavljamo stazama kulture, humanitarnog rada, organizovanosti i daljie vizije našeg Bihora, Petnjice i naše Crne Gore”, kazao je Halilović.

Trud Kluba Bihor nije ostao nezapažen u Crnoj Gori. Dobitnici su nagrade u oblasti kluture, a Uprava za dijsasporu podržala je bokgati lepezu kulturnih aktivnosti tog udruženja. Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić naglasio je da kulturne različitosti koje se dopunjuju i prožimaju predstavljaju bogatstvo našeg državnog prostora.

“Ovo je prilika da vam iskažemo veliku zahvalnost za sve što ste radili i radite da današnja Petnjica i Bihor budu zajednička briga i naša kuća koju želimo da uredimo na najbolji mogući način”, kazao je Purišić.

Na svečanosti je predstavljena i monografija povodom decenije postojanja Zavičajnog kluba. Luksemburški Bihorci ponosni su i na projektar Revije Bihor, koja ima dugu tradiciju i predstavlja kulturni most između dvije države. Svećanost su poezijom upotpunili i pjesnici Sreten Vujović, Niko Helminer, Džemaludin Latić, Safet Sijarić, Murat Baltić.

Pored bogatog kulturnog programa, gosti su se u ukusima na neki trenutak vratili u svoju zemlju. Uživali su u tradicionalnoj bijhorskoj kuhinji, koju su pripremile članice udruženja Bihor.

“Ne želimo da zaboravimo te tradicionalne naše ukuse koje smo načili da spremamo od naših rodiltelji, majki, baka”, kazala je Meliha Agović.

Ivan Mijanović, TVCG