IPA PROJEKAT HAMLET: ODRŽAN OKRUGLI STO I RADIONICAZA LOKALNE TURISTIČKE ORGANIZACIJE

Ministarstvo kulture je u okviru realizacije IPA projekta HAMLET u Sali SO Petnjica organizovalo okrugli sto i radionicu, sa ciljem predstavljanja rezultata teritorijalnog mapiranja područja Bihora i prijedloga kulturne rute koja je formirana za ovo područje.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici lokalnih turističkih organizacija, institucija i opština koje djeluju na području Bihora, kojima je data mogućnost učestvovanja u formiranju finalnih verzija navedenih dokumenata.

Dodatno, prisutnima je prezentovan program Kreativna Evropa i konkurs za evropske projekte saradnje koji je u toku do 27. novembra.

Projekat HAMLET realizuje se u okviru Prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori koji su obuhvaćeni projektom su prostor Skadarskog jezera i Bihorska oblast, a glavne aktivnosti projekta, odnose se na promociju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno tradicionalnih zanata, sa ciljem turističke valorizacije.

Ministarstvo kulture na ovom projektu učestvuje kao projektni partner, a Zajednica opština Crne Gore kao pridruženi partner. Glavni partner na projektu je Ministarstvo kulture Albanije, a ostali partneri su Istraživački institut URI iz Albanije, CNA Bari (Zanatska komora) i Puglia Promozione (Regionalna agencija za turizam), dok je Regija Pulja pridruženi partner.