ZK BIHOR -10 GODINA, HALILOVIĆ: 2 000 KM OD BIHORA I CG, PRAVILI SMO NOVI BIHOR, NOVU ISKRU CRNE GORE KOJA PUNIM SJAJEM SIJA U TUĐINI

Od mnoštva obraćanja uvaženih zvanica i domaćina na proslavi desetogodišnjice rada ZK Bihor u Luksemburgu za ovu priliku izdvajamo slovo Eska Halilovića, predsjednika UO ZK Bihor. Zbog snažnih poruka i visokog emocijonalnog naboja – objavljujemo ga u cjelini.

POSTOVANI PRISUTNI, UVAZENE EKSELENCIJE, DAME I GOSPODO – DRAGI PRIJATELJI.

Deset puta je dolazila jesen.
deset zima su padali snjegovi i dizali se.
deset je proljeća prohujalo kroz luksemburške šume i ravnice.
deset puta smo dočekivali ljeto, odlazili u zavičaj i vraćali se.

I sve to s Bihorom u srcu. Ovim Bihorom ovdje i onim Bihorom dolje.
Deset punih godina je prošlo kako je krenulo rasti i rasti, i izraslo je u ovo što je sada udruženje ZK Bihor.
Preko 300 članova ovoga udruženja i još dva puta toliko simpatizera i prijatelja kluba slavi ovaj dan kao  svoj drugi rođendan.
Srećan ti rođendan Zavičajni klube Bihor!
I živi, i živi, i živi…

Dame i Gospodo, uvaženi gosti, uvaženi članovi ZK Bihor, dragi prijatelji, dobro veče – eselamu aleikum i dobrodošli.

Želio bih posebno da pozdravim i poselamim: nj.ex. ambasadora Vladimira Radulovića sa saradnicima, direktora Uprave za dijasporu Predraga Mitrovića, uvaženog reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori efendiju Rifata Fejzića, ministra savjetnika u ambasadi Crne Gore u Briselu Predraga Stamatovića, počasnog konzula Remziju Camića, predsjednika opštine Petnjica Samira Agovića, predsjednika lokalnog parlamena u Petnjici Mešu Adrovića, odbornike u lokalnom parlamentu opštine Rumelange Biancini i Pfeifer, velikog prijatelj svih Bihoraca i prijatelja ZK Bihor Rifata Rastodera, predstavnike svih udruženja i džemata IZ Luxemburga i regiona koji su sa nama ovdje večeras, naravno i sve vas članove ZK Bihor.

Najiskrenije vam želim dobrodošlicu i želim da se u ovim svečanim trenucima za naše udruženje osjećate kao u svojoj kući, vi i jeste u svojoj kući, jer ZK Bihor širi svoje ruke prema svojim prijateljima, a to ste između ostalih i Vi. Vi  koje raduju naši uspjesi, Vi koji ste spremni na razne načine pripomognuti ZK Bihor i uključiti se u naše programe i vi koji znate da je ZK Bihor iskreni prijatelj i da u svakom trenutku možete računati na nas.
To smo mi!

U ovih deset godina uložili smo veliki rad i napore, uložili ogromnu energiju, organizovali veliki broj programa i festivala i uložili značajna sredstva u zavičaj i Crnu Goru, i rezultati su snažno prisutni. Mi ćemo sve to raditi dalje i u budućnosti.
To smo Mi!

Ovdje smo da se još jednom sastanemo važnim povodom i da još jednom čvrsto stisnemo ruku jedni drugima i da se podsjetimo da punih deset godina grlja i teče rijeka – ZK Bihor iz Luksemburga.
Otišli smo iz zavičaja i domovine, ali smo domovinu kroz naše druženje prizivali i dozivali i ovdje 2 000 km od Bihora i Crne Gore, u novom ambijentu, pravili novi Bihor, novu iskru Crne Gore koja punim sjajem sija u tuđini. Hoćemo da raspirujemo njen žar i njenu svjetlost i da u svoje redove prizivamo sve dobronamjerne ljude bez obzira na vjeru i naciju.
To smo mi!

Ono što treba znati i što je stameni oslonac našeg udruženja, to je da veliki broj članova ZK Bihor je, bukvalno, sebe ugradio u temelje ovoga udruženja i obaveze prema klubu vazda isturao u prvi plan.
Jedino tako smo mogli uspjeti uz puno međusobno uvažavanje i respekt, uz snažnu i stalno prisutnu emociju i ljubav prema zavičaju i matici.
To smo mi!
Dragi prijatelji, ovih dana sa mjesta ambasadora Crne Gore u Briselu, po završenom mandatu, vraća se u Crnu Goru naš ambasador, dragi prijatelj i veliki čovjek  – nj/e Vladimir Radulović.

Vlado je čovjek koji je zajedno sa svojim saradnicima dao ogroman doprinos usponu i uspjehu ZK Bihor. Ne mogu da ne kažem da nam je jako žao – imali smo vrlo toplu i prijateljsku saradnju, a Vlado, znali smo to dobro, naš klub i nas doživljavao kao najbliskije prijatelje. Teško je kada se rastajete sa ljudima koji vam prirastu k`srcu, ali – tješimo se, svi ćemo se sretati u našoj Crnoj Gori i nastavljati naša duboko ukorijenjena prijateljstva.
Dragi Vlado, u ime ZK Bihor i u svoje lično ime ja ti se najiskrenije zahvaljujem na svemu što si učinio za ZK bihor i dijasporu Crne Gore u Luksemburgu.

Dragi prijatelji, upravo je izašla iz štampe Monografija  ZK Bihor. Veliki tim ljudi predvođen književnikom i publicistom Faizom Softićem je radio na monografiji i danas imamo  – ne knjigu, ne monografiju, već dokument koji će vječno služiti za pamćenje i podsjećanje .
Hvala Faizu Softiću, hvala svima koji su dali bilo kakav i kolik doprinos da ova monografija ugleda svjetlo dana.
Ovo je još jedan ponos ZK Bihor.
I to smo mi.
I na kraju, u ovom svečanom trenutku sa ovoga mjesta želim da poručim:
ZK Bihor će nastaviti utabanim stazama uspjeha, te i dalje ulagati dodatne napore da unapređuje i usavršava svoje programe. Garancija za to smo svi mi u ZK Bihor i stotine naših donatora koji čvrsto stoje uz naše rame i predstavljaju stub sigurnosti i ponosa.
Bićemo ono što smo i dosada bili – udruženje s kojim će se ponositi i dijaspora i matica i hoćemo sopstvenim primjerom da pokažemo kako se čuva svoj identitet, svoja kultura i tradicija i poštuje i voli zavičaj i matica.
Još jednom, hvala svima na večerašnjem prisustvu, učinili ste nam veliku čast i mi smo ponosni što ste svi vi večaras ovdje među nama da zajednički obilježimo naš deseti rođendan.

Neka živi ZK Bihor, hvala vam i živjeli.