ZAKON O PUŠENJU U PETNJCI: LAKO JE SAD, KAKO ĆEMO DUVANIT KAD BUDE ISPOD NULE

Zakon o pušenju se poštuje u Petnjci

Svi znamo koliko je pušenje štetno po zdravlje, ali, i kako ga se teško odreći. Međutim, uprkos štetnosti i zabrani u ugostiteljskim objektima, Petnjičani na otvorenom konzumiraju cigarete u hladnim jutarnjim časovima u sunčanim jesenjim danima. Zakon o pušenju se poštuje ali stradaju pluća i bubrezi i rizikuje se sa dobijanjem upale pluća.

Pušenje ne predstavlja samo tešku zavisnost poput zavisnosti o alkoholu ili drugim drogama gdje su posljedice na organe ponekad dramatične i vidljive odmah nakon konzumacije; pušači ni po čemu ne odskaču u svojoj prilagođenosti u društvu, jednako su sposobni, koncentrisanj u stanju su dobro funkcionisati. No, pušenje ima sličnosti sa ostalim zavisničkim ponašanjima poput negiranja postojanja problema s prestankom pušenja ili nivoom zavisnosti, preduzimanjem svih mjera da se “ne ostane bez cigareta”, ili traženje cigareta od drugih ljudi u situaciji kad ih treba.

Doktori kažu da fizičko odvikavanje od cigareta traje relativno kratko, lijekari tvrde da se radi o 72 sata tokom kojih se tijelo najčešće oslobodi nikotina čime u pravilu nestaje i fizička zavisnost koja uzrokuje želju.

Kako li će se Petnjičani izboriti u zimskim danima i ostati dosljedni dimu inspiracije uz kafu i razgovor. Vidjećemo.

ENKO KORAĆ