OTVORENA SEZONA LOVA U PETNJICI: GOSTI IZ HRVATSKE VIDJELI ŠANSU ZA LOVNI TURIZAM

Otvorena sezona lova u Petnjici

Juče je i zvanično otvorena sezona lova na području opštine Petnjica. Tim povodom je organizovano i svečano otvaranje, a ove godine prvi put su na svečanosti bili i članovi Lovačkog društva „Zec“ Klana, mjesta nedaleko od Rijeke u Hrvatskoj.

 

Matija Laginja, predsjednik ovog društa, za portal radija je istakao da prvi put dolazi u Petnjicu i da nema riječi da opiše na kakav je doček naišao.

 

„Ove godine je krenula ta inicijativa. Bili su predstavnici opštine kod vas u Petnjici kao i vaši predstavnici kod nas u Klanu i dogovorena je saradnja. Ovaj put, u ime te saradnje, došli smo mi kao lovci u posjeti vašim lovcima, da učestvujemo u lovu i da razmijenimo iskustva. Nadam se da će lovci iz Petnjici doći u goste i da vide kakvi su lovački običaji kod nas. O utiscima nemam šta da kažem, nemam riječi. Primljenimo smo kao da smo mi domaćini“, istakao je Matija naglašavajući da nisu došli da ulove, već da se upoznaju i da se druže što je i cilj lova.

Ljubo Radović, sekretar Saveza Crnogoraca iz Hrvatske, nije prvi put u Petnjici jer se organizacija, čiji je on sekretar, bavi povezivanjem raznih udružena na relaciji Hrvatska – Crna Gora.

„Naša uloga i jeste da povezujemo dva susjedna i prijateljska naroda, gdje god je to moguće i u kojim god djelatnostima. Ovo lovačko druženje ima za cilj da se razmijene iskustva ali i svakako da se pokuša uzeti iskustvo koje oni imaju u razvoju lovnog turizma kako bi se to moglo primijeniti na teritoriji opštine Petnjica. Juče sam čuo priču među njima da Petnjica ima dobre uslove za razvoj lovnog turizma, a gosti su voljni da im pomognu sa svojim iskustvom. Konkretno su se dogovorili da lovci sa područje Petnjice budu gosti lovačkom društvu „Zec“. Krajnji cilj je da se i u Petnjici počne razvijati lovni turizam. Nama, savezu crnogoraca Hrvatske je cilj da određene skupine iz raznih oblasti djelatnosti da iniciramo i organizujemo susrete do jedne određene granice a to je do momenta kada inicijativa prelazi na te skupine ljudi, kao što je u ovom slučaju dva lovačka udruženja, i mi više nema potrebe da učestvujemo. Bitno je da to bude dugoročna saradnja“, istakao je za portal radija Ljubo Radović, koji je već boravio sa grupom gradonačelnika iz Hrvatske kao i sa grupom direktora iz Gorskog kotara, koji je po rođenju Cetinjanin i koji grad Rijeku doživljava kao i rodni grad u kojem živi od 1968.godine.

Zeno Rastoder, predsjednik lovačkog udruženja iz Petnjice se zahvalio prijateljima i lovcima iz Klane na posjeti kao i zahvalnost Ljubu Radoviću i lokalnoj upravi iz Petnjice što su im omogućili da naprave saradnju sa kolegama lovcima iz Klane. „Juče smo svi zajedno bili na terenu, malo u lovu i, pored toga što nam vrijeme nije išlo na ruku kako mi to nazivamo nije bilo neke fine hore, tako da sa ostrelom nijesmo zadovoljni. Ali, suština ovog prvog okupljanja jeste druženje i to praktikujemo a juče smo druženje napravili po prvi put u novom lovačkom domu ovdje u Petnjici“, istakao je Zeno Rastoder naglašavajući da i pored toga što je sezona lova otvorena, lov je zabranjen na srnu i medvjeda. Rastoder je dodao da već u januaru grupa lovaca iz Petnjice putuje kod kolega i sada prijatelja u Klanu u uzvratnoj posjeti.

Goste iz Hrvatske je u jutros primio i predsjednik opštine Samir Agović sa saradnicima da im se zahvali na posjeti.

DENIS BOŽOVIĆ