PETNJIČKE CRTICE: “KAKO GOD TE OŠIŠAM, NARAŠĆE”

Petnjica, čaršija koja ima svega po malo. Dva marketa, tri kafane, dvije pekare…trafike još nema ali, biće, jednog dana. Uglavnom, sve se kreće od broja dva do tri.

Tako i frizerskih salona. Ženski frizerski salon je na jednoj strani čaršije, na njenom početku ili pak možda na njenom kraju, zavisi odakle se gleda. U ovom salonu, koji je samo za dame, prvi put i za sada jedini, sjeo je novinar portala Radija Petnjica da ženske i iskusne ruke, poprave ono što očigledno frizer iz Berana kod kojeg se šiša novinar, poprave i dovedu, što bi se reklo, svaku dlaku na svoje mjesto.

O obimu posla, kako kažu frizerke, ima u vrijeme svadbi i ljeti. Jesen/zima je problematična a jedini je spas ako „naleti neka svadba u tom periodu. E, onda posla ima i do četri ujutru“. Na drugom kraju čaršije, nalazi se frizer za muškarce.

Već u prvom kontaktu sa ovim salonom, tu dolaze do izražaja stihovi Alekse Šantića i pjesma – Ostajte ovdje…“gorki su tamo zalogaji hleba…“. Vlasnik je obišao i okusio te gorke zalogaje hleba frizerskog zanata na zapadu. Međutim, otuda sa sobom je donio samo aubomobilske tablice gdje je bio i time ukrasio svoj lokal. Koru hleba zarađuje u Petnjici i ne žali se, a bihorskog humora ni njemu ne fali – kako god da ošišam, narašće“, uz smijeh dodaje frizer za muškarce.

DENIS BOŽOVIĆ