DENIS ŠABOTIĆ O USPJESIMA ŠK “BIHOR”: NIJESMO VIŠE “PACERI” I SAD NAS DRUGAČIJE GLEDAJU

Denis Šabotić

Proteklog vikenda u Baru je održano državno kup takmičenje u šahu na kojem je učestvovao i ŠK Bihor. Tim povodom, gost Radija Petnjica bio je predsjednik ŠK Bihor Denis Šabotić.

Sumirajući utiske sa takmičenja, Šabotić je istakao veliki uspjeh kluba koji je kao jedini drugoligaš izborio pravo da učestvuje na prestižnom takmičenju.

„Nakon duži niz godina, promijenjen je način takmičenja za Kup CG pa se igrao tri dana na jednom mjestu. Jedino je naš klub uzeo učešće iz Druge lige. Uglavnom su bili premijerligaši kao i dvije ekipe iz Prve crnogorske lige, ekipa Gambit i Mornar. Mimo ostalih rezultata, samim tim što smo se našli među elitnim ekipa, to je veliki uspjeh. Naš klub ima ambicije da uđe u viši rang pa smo u tom cilju se i pojačali sa trojicom igrača koji su i nastupili na ovom takmičenju. Potpisali smo ugovor sa fida majstorom Vulevićem koji je na švajcarskoj fida listi, a drugo pojačanje je Suljović iz Novog Pazara kao i stari šahista  a naš zavičajac Pljakić. Pored njih su nastupali za naš klub, osim mene,  Almir Ramdedović i Esad Muratović. Za drugu ligu imamo Ferida Palamara, Ferida Kočana, a planiramo da potpišemo ugovor sa još dvojicom. Sami smo bili nezadovoljni posljednjim žlijebom. Prvi susret smo imali sa prvoligašem Mimoza i tu smo napravili veliko iznenađenje. Uspjeli smo da pobijedimo dvije ekpie, Gambit i Omladinac – Budućnost što nas je podiglo u sami vrh, a sa druge strane nam je donijelo i nepovoljniji žlijeb i to sa ekipom koja je sastavljane od internacionalnih, velemajstora i fida majstora. Da smo malo igrali taktički, da nijesmo u predzadnjem kolu dobili, već da smo remizirali, imali bi lakši žrijeb i tako bi ostvarili bolju poziciju a možda i medalju. Budućnost je nastupila u najjačem sastavu i niko nije očekivao da ih možemo pobijediti a mi smo i tu odigrali maestralno. Na prvoj tabli je bio gotovo izvjestan remi, na trećoj tabli je naš šahista izgubio tako što mu je pala zastavica u remi poziciji tako da smo imali neke šanse. Na kraju, realnost je pobijedila ali smo mi jako zadovoljni što smo imali šansu da igramo sa najboljima u Crnoj Gori. Ovo nama, kao mladom klubu, puno znači za sticanje iskustva i samopouzdanja. Uspjeli smo da se predstavimo kao ozbiljna ekipa. Najprijatnije smo iznenađenje a postoji jedan šahovski termin koji se zove „paceri“ i taj naziv se koristi za nekog ko je totalni autsajder. Mi smo taj termin, učešćem u Kupu i ostvarenim rezultatom, izgubili i od sada kada pođemo na bilo koje takmičenje drugačije nas gledaju. Gledaju nas kao ozbiljne igrače i ozbiljan klub. Mi smo od 12 ekipa, završili na osmom mjestu sa pet bodova a isti broj bodova ima i klub koji je završio na petom mjestu. Jedina razlika je ta, fudbalskim žargonom rečeno, što su imali bolju gol razliku“, istakao je Šabotić.

Od subote startuje i škola šaha u prostorijama ŠK Bihor jer, prema riječima predsjednika kluba, Petnjica zaslužuje da ima jednu takvu školu.

„Bihorci znaju da igraju šah i oduvijek se u Bihoru  igrao dobar šah. Želja nas iz uprave jeste da uključimo omladince i zato smo osnovali školu šaha. Tu našu inicijativu, kao dobru, prepoznali su i ljudi iz ZK Bihor iz Luksemburga i podržali je novčano sa 200 eura na čemu im se zahvaljujem u ime kluba. To nam je dobra osnova bila za početak i novac ćemo da iskoristimo upravo za školu šaha jer ne želimo da opteretimo kućni budžet roditelja djece koja budu pohađala školu. Naša želja je da se što više djece uključi. U tom cilju smo i potpisali ugovor sa fida majstorom Arminom Mušovićem koji će da vodi školu šaha. On je pored ostalog i profesionalni predavač i ima licencu trenera tako da će naša djeca učiti od najboljih. Pored našeg kluba, u Petnjici ima još fudbalski klub i, kao mala opština, mislim da ta dva kluba možemo da održimo i čak podignemo na puno veći nivo. Uz pomoć ova dva kluba, možemo da se adekvatno predstavimo kako svoje klubove tako i opštinu. Moram istaći da, osim pomoći ZK Bihora, pomoć imamo i od strane lokalne uprave iz čiju pomoć i funkcinišemo. Na konkurs lokalne uprave za sufinasiranje lkalnih klubova, mi smo predstavili naš plan i nama su odobrena sredstva od strane njih u iznosu od 2 000 eura. Što je osnova za dobar rad i već su počeli da dolaze rezultati. I prije toga su nam uvijek izlazili u susret jer su posvećeni sportskim dešavanjima i imamo veliku pomoć od lokalne uprave“, istakao je Denis Šabotić.

Govoreći o planu za takmičarsku godinu, Šabotić je istakao da predstoji borba za viši rang. “Prvi vikend smo predvidjeli sa upoznavanjem djece sa školom šaha a onda, sledeći vikend, ovdje u Petnjici uz pomoć prijatelja, uspjeli smo da obezbijedimo da Petnjica bude domaćin takmičenja druge lige. Drugi vikend tog takmičenja će se igrati u Plavu. Krajem novembra imamo prvenstvo Petnjice na kojem učestvuju igrači koji vode porijeklo iz Petnjice. Prošle godine je prvo mjesto uzeo Esad Muratović a godinu prije Almir Ramdedović. Imam još dosta dobrih šahista koje želimo da uključimo u naš klub. Želim da iskoristim priliku da pozovem mlade koji imaju želju da se bave šahom, da uče šah, da se uključe i da dođu da uče od najboljih. Želja nam je da se što više djece uključe. Želja nam je da se omasovi šah pogotovo kod omladinaca jer u Crnoj Gori postoji puno takmičenja baš za taj uzrast a mi bi ih slali na svim tim takmičenjima. Zahvaljujući ZK Bihor i lokalnoj upravu, uspjeli smo da obezbijedimo početne osnove”, zaključio je predsjednik ŠK Bihor, Denis Šabotić gostujući u studio radija.

DENIS BOŽOVIĆ