STANDARD: EKSKLUZIVNI SNIMAK IZ SRPSKE POLICIJE – Kako su agenti isleđivali Rastodera: Priča ti je go` k….

Zgrada policije u Kraljevu

Punih sedam sedmica srbijanske vlasti oglušile su se o upite i urgencije crnogorske Uprave policije i Tužilaštva o torturi, koju je 30. maja u službenim prostorijama kraljevačke policije doživio urednik portala Standard Samir Rastoder. Ipak, kako svaka istina prije ili kasnije izađe na vidjelo, na adresu portala nedavno je stigao ekskluzivni snimak višesatnog isljeđivanja Rastodera od strane, kako se pretpostavlja, četvorice pripadnika Bezbjednosno informativne agencije (BIA).

Ko je i na koji način napravio snimak i kojim komunikacionim kanalom je „izašao“ iz prostorija službi bezbjednosti Srbije, uredništvu portala Standard nije poznato, ali je njegova autentičnost nesporna za urednika Rastodera, koji je u momentu nezakonitog hapšenja bio na novinarskom zadatku.

Uredništvo Standarda je odlučilo da objavi pojedine segmente višesatnog snimka, kako bi javnost imala priliku da čuje kako su srbijanski bezbjednjaci isljeđivali  Rastodera nepunih šest sati, a o čemu ćute svi nadležni organi ove susjedne države.

Poslušajte segmente snimka:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=GZvqiRNt2N8

 

Podsjećamo, Rastoder je uhapšen 30. maja nedaleko od Kraljeva i tako je zaustavljen u obavljanju novinarskog zadatka, spriječivši ga do dođe do dogovorene lokacije i susretne se sa Sinđelićem, koji je namjeravao da govori o torturi i ucijenama, kojima je bio izložen u posljednje vrijeme. Tom prilikom inspektori su ga četiri puta pretresali i skidali čak do gole kože. Oduzet mu je bio i mobilni telefon, koji je cijelo vrijeme njegovog nezakonitog zadržavanja bio u rukama agenata, koji su ga, kako je pokazao i kasniji pregled telefona, detaljno izlistali.

Urednik Standarda pušten nakon što je njegov nestanak prijavljen crnogorskoj policiji, koja je odah uputila upit kolegama iz Srbije. Odgovor nijesu dobili sve do danas, ali je Rastoder odmah potom ekspresno pušten iz prostorija Kraljevačke policije. Šta se toga dana zbivalo sa urednikom Standarda, možete detaljno pročitati OVDJE.

Uprkos pokušajima spinovanja od strane srpskih službi bezbjednosti posredstvom njihovih medijskih satelita u Crnoj Gori da se Rastoderova isključiva namjera da odgovorno i profesionalno pristupi novinarskom zadatku, kao što bi to učinio i svaki drugi kolega koji drži do etike, ova spin mašinerija je pokušala da pretvori u agentske konstrukcije i tako umanji značaj torture nad Rastoderom i minimalizuje seriju nezakonih postupaka srpskih službi.

Ipak, kako u postupanju Rastodera nije bilo ništa skriveno, tako je i povod njegovog odlaska u Srbiju bio dokumentovan i potkrijepljen prethodnim telefonskim razgovorom sa Sinđelićem, koji je na internetu našao kontakt redakcije i pozvao na službeni broj.

Uredništvo Standarda

http://www.radiopetnjica.me/2019/05/31/novinara-rastodera-isledjivali-agenti-bia-e-i-skidali-do-gole-koze/