IZAŠAO 30. JUBILARNI BROJ REVIJE BIHOR

Revija Bihor

Nedavno je iz štamparije Merkator u Bijelom Polju, a u izdanju ZK „Bihor“ iz Luksemburga izašao 30. jubilarni broj revije Bihor.

I ovaj broj na 68. str odštampan je u tiražu od 1 000 primjeraka. Za ovo glasilo već godinama vlada posebno interesovanje širom svijeta. Revija donosi širok spektar zanimljivih tekstova kako iz Luksemburga i drugih zemalja u Evropi tako i iz Crne Gore.

Pored Hronike udruženja koja je konnstantno vrlo sadržajna, ovaj broj revije donosi i tekst o Proslavi dana nezavisnosti Crne Gore u Luksemburgu, a glavni i odgovorni urednik Faiz Softić u svom uvodnom tekstu piše o ZK Bihor kao kući dobrih ljudi u koju se rado ulazi, te naglašava kako se kroz ovu reviju afirmisao i taj čuddesni kraj – Bihor, i da se cijelome svijetu pokazalo da Bihor nije niti bolji, niti gori od drugih mjesta na Balkanu. Tekst završava rečenicom: Zbogom kompleksu!

Dr. Šemsudin Adrović donosi intervju sa predsjednikom opštine Petnjica Samirom Agovićem, čovjekom koji je na najboljem putu da preporodi mladu opštinu Petnjica.
U reviji se govori o promociji 29. broja u Švajcarskoj, te o promociji knjige priča Faiza Softića Mutna voda i revije Bihor gdje su promoteri bili Dejan Vuković, pisac i konzul Crne Gore u Njemačkoj, književnik Dino Burdžović, publicista Almir Mehonjić kao i sam autor knjige priča Mutn voda.

Kao i u svakom broju tako i u ovom revija donosi portret jednog od zaslužnih članova ZK Bihor, ovaj put riječ je o Raifu Adroviću, temeljnom stubu ovog udruženja.
Sait Šabotić, magistar istorijskih nauka iz Nikšića piše o Aćifu ef. Skenderoviću, čovjeku koji je čvrdto vjerovao u Sudnji dan.

Esko Muratović mr. Filozofije iz Nikšića i u ovom broju piše o zanimljivim leksemima jezika bihorskog kraja, a Jusuf Babačić donosi opširan tekst o muzeju generala Patona u luksemburškom gradu Etelbriku, generala koji je sa svojim jedinicama protjerao fašiste iz Luksemburga.

Ruždija Kočan u tekstu Hamo – Snovi, legenda i stvarnost govori o neimaru Hamu Koraću koji je na visokoj stijeni iznad Petnjičkog sela Johovice podigao kulu i cijeli kompleks pratećih objekata.  Nažalost, ne dočekavši da vidi svečano ruho svoje građevine – Hamo je nastradao negdje na drumovima Poljske, gdje je često odlazio i gfje živi dio njegove mnogobrojne porodice.

Dr Salija Adrović donosi tekst o KUD „Bihor“ iz Petnjice, a književnik Faruk Šehić iz BiH piše o biznismenima genocida. U rubrici Drugi o Bosni Stefan Simić donosi tekst: Bosna je svet!

Božidar Proročić sa Cetinja potpisuje tekst „Muslimani i Islam na raskršću Evrope“.
U tekstu Ramazan – najdraži gost u svakoj muslimanskoj kući, Džemal Dacić, profesor na podgoričkoj medresi „Mehmed Fatih“ piše o značaju posta i uticaja posta na čovjekovo zdravlje.
U ovom broju revije može se pročitati i tekst o međunarodnom festivalu kulture u Luksemburgu na kojem svake godine zapaženo mjesto zauzima i ZK Bihor iz Luksemburga, a tu je i tekst o posjeti Luksemburgu najboljih đaka završnog razreda bihorskih škola kao i škole sela Polica, te medicinskog tehničara Nataše Đukić koja je skoro svoj cijeli radni vijek provela pomažići bolesnima u bihorskim selima. I ova posjeta bila je u aražmanu ZK Bihor.

U reviji se također može pročitati tekst o bratimljenju opštine Petnjica u Crnoj Gori sa opštinom Rumelonž (Rumelange) iz Luksemburga, ključna zasluga ovome činu pripada ZK Bihor, i doseljenicima iz Bihora i Crne Gore koji žive u ovoj opštini.
Revija Bihor donosi i tekst o Prvomajskim susretima dijaspore, festivalu koji već deceniju organizuje ZK Bihor, te posebno naglašava kako je ove godine iza ove manifesttacije, svojim sponzorstvom,  stalo preko sto preduzeća čiji vlasnici dolaze mahom sa područja Bihora, ali ih ima i iz drugih krajeva Crne Gore, Sandžaka i cijelog Balkana.
Revija objavljuje i tekst Jelene Kontić o mladom crnogorskom reditelju iz Nikšića, porijeklom iz Bihora, Seadu Šabotiću.

Raif Adrović donosi tekst o knjizi priča Ferida Muratovića „Čovjek u vodi“  koja je nedavno izažla iz štampe u izdanju Literarnog kluba „Husein Bašić“ iz Luksemburga.
Božidar Proročić, također piše o časopisu za kulturu, umjetnost i društvena pitanja Kazivar čiji je urednik Mirsad Rastoder, poznati novinar i publicista iz Podgorice, a Safet Hadžibulić, dopisnik revije Bihor iz Frankfurta piše o Frankfurtskoj grupi Monte Art i naglašava kako je ova grupa  nedavno ugostila poznatog kantautora iz Dubrovnika Ibricu Jusića, a onda i glumicu Hasiju Borić iz Sarajeva.
Ovaj broj revije Bihor piše i o mladoj Lei Vratnica iz kraljevine Belgije koja je, prošle godine na muzičkom festivalu „Dijaspora pjeva svojoj Crnoj Gori“ osvojila prvo mjesto.

                      Prva promocija 30. broja 

Prva promocija ovoga glasila organizovana je 15. jula u prostorijama ZK Bihor u luksemburškom gradu Rumelanžu. O novom broju revije govorili su glavni i odgovorni urednik Faiz Softić, kao i predsjednik UO ZK Bihor Esko Halilović. Bila je to prilika da se i dobar dio prisutnih članova ovog udruženja kao i gostiju osvrnu na značaj revije i njenom putu kroz vrijeme dugo deset punih godina. Svi su s eložili u jednom: revija Bihor je poslužila svsi i izrasla u prepoznatljivo printano glasilo u cijeloj dijaspori, kao i u Crnoj Gori.
Sljedeća promocija očekuje se na Festivalu „Bihorsko kulturno ljeto“ 4. avgusta ove godine.
Važno je napomenuti da je tiraž ovoga broja od hiljadu primjeraka rasprodan samo dva dana po izlasku iz štampe. To je činjenica koja puše pod krila reviji i već se vrše pripreme za sljedeći 31. broj.
U ZK Bihor iz Luksemburga i redakciji revije Bihor, već odavno se odomaćio slogan „IDEMO DALJE!“

 Redakcija Revije Bihor