REBEKA ČILOVIĆ O SADRŽAJU FESTIVALA “ZAVIČAJNE STAZE”

Zavičajne staze

Svečano otvaranje festivala Zavičajne staze Bihor 2019 pod sloganom “Otići ili ostati” planirano je za petak, 12. jul, sa početkom u 18:30 časova”.

“Tradicionalno, dvanaesti put, u Petnjici će uz bogat program početi festival koji okuplja umjetnike iz cijelog regiona i prepoznat je kao važna kulturna adresa oko koje se iz godine u godinu trudimo da afirmišemo kvalitet i doprinesemo da kroz Festival živi i duh bihorskog kraja koji je, po svemu sudeći, jako inspirativan. Festival je poznat po konkursu za kratku priču inspirisanu Bihorom, koji doprinosi da svake godine imamo i nagrađene autore, ali i zbornik kratkih priča. Ove godine je interesovanje bilo izuzetno, te će naš žiri u sastavu: Mile Stojić, predsjednik žirija, Šaban Šarenkapić i Ethem Mandić članovi, imati težak zadatak, jer je pristiglo 65 kratkih priča, što iz zemlje, okruženja, ali i inostranstva. U petak (12. jula ) u 18:30 časova biće održana promocija zbornika “Bihorske sumnje” i časopisa za kulturu “Kazivarart” , koji je novina festivala i pravo  osvježenje za sve ljubitelje poezije, proze, i kulture. O njima će govoriti uvažena profesorica i pjesnikinja Ljerka Petković, magistrica Dijana Tiganj i Božidar Proročić, a program će voditi Selma Rastoder. Na našu veliku radost,  centralna ličnost ovogodišnjeg Festivala biće poznati i priznati pjesnik Ibrahim Hadzić koji je jedan od najvećih pjesnika i intelektualaca današnjice. O njegovom bogatom opusu govoriće uvaženi kulturni radnik i savjetnik u vladi Duška Markovića Salko Luboder, cijenjeni profesor Draško Došljak, dok će moderator biti moja malenkost, a stihove će čitati Mirza Luboder. Za kraj prve festivalske večeri stihove će govoriti pjesnik Braho Adrović i Amina Kuč, dok će se grupa “Teferidž” pobrinuti za muzički dio, a program će voditi Milica Marković. Iako festival uz velike poteškoće, ove godine radi smanjenim kapacitetom, uz nevjerovatnu požrtvovanost glavnog urednika Festivala Mirsada Rastodera,  i ove godine će Bihorci, kao i svi ljubitelji kvalitetnih sadržaja moći da uživaju u svemu sto će se organizovati. Sa velikim zadovoljstvom očekujemo da sve protekne u najboljem redu i radujemo se programima o kojima će u danima koji dolaze biti više riječi”, saopštila je koordinatorka Festivala Rebeka Čilović.

Ona je pozvala sve zainteresovane da dođu u Petnjicu  u petak, kada će se u Divan bašči uz tradicionalno paljenje lila otvori još jedan važan kulturni događaj u organizaciji NVO Centar za kulturu -Bihor,  sa početkom u 18.30 časova.

DENIS BOŽOVIĆ