PETNJIČKA SVAKODNEVNICA: “ŠTO JEDAN POKVARI STOTINU NE NAPRAVI”

“Što jedan pokvari stotinu ne napravi”, kaže stara poslovica koja bi se lako mogla prilijepiti i primijeniti na odnos Petnjičana prema okolini. Osim što se duž rijeka i potoka u blizini naselja mogu vidjeti “tone” plastičnih flaša, starih kanti, zarđalih kućnih aparata i svakojakog smeća, skoro je prirodno postalo da kontejneri i kante budu poluprazni a oko njih takozvana spontana deponija. Za to nam niko nije kriv sa strane. NIko nam sa strane ne baca smeće. Odgovorni smo mi, građani, i za to bi jednom neko morao da odgovara.
Što je Petnjica punija ljudi, a ljeto je doba godine kada nas je sve više tu, to se sve manje vidi priroda i miriše trava, a sve više smeća ima oko nas i širi se nepodnošljivi smrad.
“Imamo ugovor sa firmom iz Rožaja čiji radnici dolaze svakog četvrtka i kupe smeće iz Petnjice. Međutim, prošle godine tokom sezone to nije bilo dovoljno pa je Komunalno preduzeće, nalazilo alternativna rješenja kako bi sklonili smeće, makar iz užeg jezgra Petnjice. Prošle godine smo čak 19 puta samostalno odvozili smeće. I ove godine ćemo pronaći rješenje kako bismo sklonili smeće koje se nakupi tokom sedmice i trudićemo se da uže jezgro Petnjice bude potpuno uređeno”, kazao je direktor Komunalnog preduzeća Mithad Cikotić.
Vidjećemo da li će to što obećava direktor Komunlanog preduzeća biti dovoljno, te da li će više kontejnera i njihovo pražnjenje usloviti i manje smeća, makar u užem jezgru Petnjice.
Talas Bihora, odnosno Radio Petnjica će takođe doprinijeti podizanju svijesti o značaju očuvanja okoline tako što ćemo u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja realizovati projekat pod nazivom “Eko patrola”.
ALLMINA ŠABOTIĆ