HRONIKA PETNJICE: PROGRAM BIHORSKOG KULTURNOG LJETA

Sinan Tiganj

U četvrtak, 04. jula 2019. godine bogatim kulturnim i umjetničkim programom počinje VI Bihorsko kulturno ljeto 2019. godine i trajaće do 21. septembra.

Ovo Bihorsko kulturno ljeto karakterišu XVII dani dijaspore, XII Festival priče – Zavičajne staze Bihor, VI Internacionalni festival izvornog stvaralaštva i 40 godina postojanja KUD-a ,,Bihor” ( 1979 – 2019 ) i prvi petnjički književni susreti.

Organizatori su: JU Centar za kulturu Petnjica, Turistička organizacija Petnjica ( TOP ), NVO: Centar za kulturu ,,Bihor”, Centar za seoski razvoj – Petnjica, KUD ,,Bihor” iz Petnjice i FK Petnjica.

,,Programi su podržani od strane Ministarstva kulture projektom VI Bihorsko kulturno ljeto i Opštine Petnjica koja je podržala dva programa. Prvi program će se održati 12. jula na otvaranju Festivala Zavičajne staze – Bihor i veče sevdaha, poezije i bihorskog plamena. Drugi projekat je 40 godina postojanja KUD-a Bihor koji će se održati 9. avgusta. I ove godine imamo raznovrstan repertoar. Od pozorišnih predstava, književnih večeri, koncerata, večeri sevdaha, fudbalskih utakmica, šahovskog turnira, džipijade i još mnogo toga, tako da će biti za svakoga ponešto. Pozivam sve da dođu i prisustvuju ovim manifestacijama kako bi se sami uvjerili u bogatstvo ovih programa” kazao je direktor Centra za kulturu Petnjica, Sinan Tiganj.

Prve noći Bihorskog kulturnog ljeta prisutni će moći uživati u igrama i pjesmama iz Pipera KUD ,,Ljubo Božanović” iz Pipera ( Crna Gora), učestvovaće i narodni guslar Žarko Popović iz Pipera ( Crna Gora ), muška pjevačka grupa iz Bjelopavlića FA ,,Danilovgrad” Piperi ( Crna Gora ), bračni par Mijajlović Ljubodrag i Jovanka pjevaju izvorne pjesme uz duduk i tepsiju Raška – Srbija, pjesme Goranaca u izvedbi Šefkije Fazli na sazu i Hašima Pandži ( pjevač ) iz Kosova, Tursko kulturno društvo ,,Filizer” TDKMA i Misli Ataturka ,,Harman Dali” sa Kosova će izvesti turske igre iz Prizrena – Zejbek, LjericaĐorđe Begu iz Dubrovnika – Hrvatska, pjevačka grupa ,,Arome Laberije” Điro Kastro iz Albanije, Ugljanin Mujo pjevaće i svirati Pirinče iz Tutina – Srbija, KUD ,,Dukat”, izvorna pjevačka grupa Kosjerić – Srbija i KUD ,,Bihor” iz Petnjice koji će izvesti Zulino kolo.

U petak, 12.07. održače se svečano otvaranje XII Festivala Zavičajne staze Bihor – OSTATI ILI OTIĆI, promocija novih izdanja Festivala Petnjica – Bihorske sumnje i Kazivart sa početkom u 18:30 časova, zatim Maternji jezik – portret stvaraoca Ibrahima Hadžića. Učestvuju i prof. dr Draško Došljak, Salko Luboder i Rebeka Čilović, a organizator je NVO Centar za kulturu – Bihor. Iste večeri će se održati veče sevdaha, poezije i bihorskog plamena. Učestvuju: pjesnici, recitatori i orkestar ,,Taslidža” sa solistima, a program počinje u 20:30h. Organizator ovog programa je NVO Centar za seoski razvoj – Petnjica.

19.07 ( petak ) u okviru XII Festivala – Zavičajne staze – Bihor 2019. će se održati UMJETNOST GRAĐENJA – edukativna tribina, a gost će biti prof. dr Rifat Alihodžić, dobitnik međunarodne Građevinske nagrade CEMEX 2018. i vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Organizator ove večeri je NVO Centar za kulturu Bihor.

U subotu, 20.07. u Centru za kulturu od 20 časova odigraće se pozorišna predstava ,,Bog masakra” u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja.Igraju: Vule Marković, Omar Bajramspahić, Jelena Đukić i Marija Labudović. Organizator je JU Centar za kulturu.

U utorak, 23.07. će se održati ,,Promocija stvaralaštva” Hazete Hamzić Salihović. Promoteri su: Fahrudin Sinanović, dr Isat Skenderović i Safet Hadrović Vrbički ( autor ). Promocija će početi u 20 časova, a organizator je JU Centar za kulturu.

U nedjelju, 28.07. sa početkom od 11 časova će se održati V Opštinski turnir u šahu u organizaciji Šahovskog kluba ,,Bihor” iz Petnjice.

Planinarski teferič na Ciglenu u Vrševskim brdima će se održati 29.07. ( ponedeljak ) u 12 sati a organizatori su NVU ,,Centar za seoski razvoj” Petnjica i KC Štutgart.

XVII DANI DIJASPORE počinju u srijedu, 31.07. izložbom slika ,,Boje zavičaja” Mehmeda Melja Muratovića i kulturno-zabavnim programom. Program će se održati u JU Centru za kulturu od 18 časova. Iste večeri, sa početkom od 20 časova održaće se VEČE CRNOGORSKOG HUMORA I SATIRE ,,Smijeh je prijeki lijek” – KIC ,,Bijeli Pavle” iz Danilovgrada. Učestvuju: Vladislav Vlahović, Milica Papović, Marinko Pavićević, Dragan Vugdalić i Dragan Mitov Đurović. Organizator je JU Centar za kulturu.

01.08. u četvrtak će se odigrati komedija Saše Pantića ,,Kad voljim, voljim” u Centru za kulturu u 19 sati. Zatim će se u okviru XII Festivala priče – Zavičajne staze – Bihor 2019 će se održati OSTATI ILI OTIĆI – kulturološko društvena tribina sa istaknutim umjetnicima i analitičarima i APOKALIPSA – portret akademskog umjetnika Džeka Hodžića. Organizator je JU Centar za kulturu.

U subotu, 03.08. će se održati džipijada ,,Beauty of Bihor” sa početkom od 10 časova a organizatori su Džip klub Bihor i TOP. Zatim će se u 11 sati održati poetski susreti u Šipovicama, kod Ćamilove česme ,,Književna tradicija i savremeno pismo”. Besjediće književnici: Pavle Goranović i Faiz Softić. U 12 sati će se održati poetski čas u Ćamilovoj bašči i učestvovaće pisci iz Crne Gore i regiona. Od 14 časova u Godijevu će se prikazati književni portret Miraša Martinovića ,,Poetski arheolog” a organizator je NVO Centar za kulturu – Bihor. Od 20 časova će se u Petnjici održati poetska tribina ,,Šta će ti zlato” a učestvovaće Mile Stojić i Šaban Šarenkapić, solistički koncert Amele Frljučkić, ambasadorke harmonike i Veče nagrađenih pisaca – proglašenje najboljih priča. Organizator je NVO Centar za kulturu – Bihor.

Na Dan Opštine, 04.08. u nedjelju će se održati svečana sjednica, kulturno-zabavni program i fudbalska utakmica FK Petnjica – FK Evropa. Organizatori su FK Petnjica i opština Petnjica. Od 19h u Centru za kulturu u Petnjici obilježiće se decenija uspjeha ZK Bihor – Luksemburg a organizator je ,,ZK Bihor”. Po prvi put će se održati modna revija autorske kolekcije ,,Kolekcija Bihorski ćilim” Anastazije Miranović sa početkom od 20 časova. Od 21 sat će se povodom Dana opštine održati koncert a organizator je Opština Petnjica i Turistička organizacija.

U petak, 09.08. će se održati izložba rukotvorina i domaće radinosti ,,Bihorska sehara”, zatim promocija knjige Miomira Maroša ,,Zapisana Crna Gora” i proslava jubileja 40 godina KUD-a ,,Bihor”. Organizatori su NVU KUD ,,Bihor” i JU Centar za kulturu.

U utorak, 13.08. će se održati ,,Bajramsko veče” i predavanje Sare Sabri ,,Jaka žena, jaka porodica, jako društvo” i veče ilahija i kasida. Organizator je JU Centar za kulturu.

U subotu, 31.08. će od 18h nastupiti KUD ,,Halsije” iz Kalesije i književnik Fahrudin Sinanović. Organizatori su JU Centar za kulturu i NVU KUD ,,Bihor”.

Autorsko veče Safete Osmičić i promocija romana ,,Rabija” će se održati u petak, 20.09. a promoteri su Braho Adrović i Dijana Tiganj.

VI Bihorsko kulturno ljeto će završiti manifestacijom I PETNJIČKI KNJIŽEVNI SUSRETI ,,Epika Avda Međedovića”. Učestvovaće: Braho Adrović, dr Draško Došljak, Hodo Katal, Safet Hadrović Vrbički, Rebeka Čilović, Dijana Tiganj, Edin Smailović, Velimir Ralević, Mijo Popović, Sreten Vujović, Rodoljub Ćorić, Rajko Joličić, Ljerka Petković, Radosav Minja Koprivica, Izeta Babačić i Enver Muratović. Manifestacija će početi u 18 časova u sali Centra za kulturu, koji je i organizator manifestacije.

ALMINA ŠABOTIĆ