PETNJIČANE RAZGALIO ŽUTI SERHATLIĆ I “VESELICE”

Šukrija Žuti Serhatlić

Sinoć je u petnjičkom Centru za kulturu održan koncert pod nazivom Art Mix Montenegro. 

U programu su učestvovali ženska vokalna grupa ,,Veselice”, Šukrija Žuti Serhatlić, ,,Duo Classico” i Slobodan Marunović. Ovaj koncert je označio uvertiru za VI Bihorsko kulturno ljeto.

Prisutni su uživali u jedinstvenom umjetničkom programu i izuzetnom izvodjačkom rasponu, od izvorne podgoričke pjesme do pažljivo biranog klasičnog repertoara. Program su otvorile ,,Veselice“. Ova grupa na našoj sceni egzistira već punih 45 godina i stekle su reputaciju snimanjem izvornih pjesama.

Nakon grupe ,,Veselice” pred petnjičku publiku je izašao Slobodan Marunović, glumac i umjetnik.

Potom su nastupili magistarka violine Dina Desančić i profesor harmonike Safet Drljan, koji čine ,,Duo Classico“. Ovaj duo ove godine slavi šest godina postojanja. Prošle godine su u CNP izveli Vivaldijeva ,,Godišnja doba”, koja su prilagodili za harmoniku i violinu. Osim u Crnoj Gori, poznati su i publici u inostranstvu. Osim izvodjenja klasičnih djela, takođe se bave obradama narodnih i etno pjesama.

Program je završio Šukrija Žuti Serhatlić, koji je uz pratnju Dua Classica otpjevao nekoliko pjesama. Žuti Serhatlić je sinonim za starogradsku muziku. On je harmonikaš, kompozitor i interpretator. Njegove pjesme se mogu smatrati kulturnom zaostavštinom.

ALMINA ŠABOTIĆ