OMLADINSKI LJETNJI KAMPUS “UPOZNAJMO ZAVIČAJ” OD 10. JULA DO 20. AVGUSTA


Matica Bošnjačka i Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa katedrom za Bosanski jezik i književnost Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, organizuje omladinski ljetnji kampus iz Bosanskog jezika i Bošnjačke kulture i duhovnosti.

“Naziv kampusa koji organiziramo je – Upoznajmo zavičaj, što govori da je cilj projekta da sačuva jezički, kulturni i duhovni identitet Bošnjaka u dijaspori. Svjedoci smo da egzistiranjem van matice, Bošnjaci u dijaspori su izloženi različitim vidovima asimilacije. Integrativni procesi često ugrožavaju identitetsku matricu i sistemski pretapaju pridošle etničke zajednice koje vremenom iščezavaju i u potpunosti se prilagođavaju životu starosjedilaca, gubeći svoje posebnosti. Prva generacija iseljenika se, donekle, uspijeva izboriti sa tim problemima, dok se druga i treća ne mogu oduprijeti snažnom utjecaju i kontinuiranom pritisku”, istakli su za portal radija iz BKZ u Petnjici, organizatori ljetnjeg kampusa.

Kampus se održava u grupama od 10.jula do 20. avgusta u prostorijama Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak u Petnjici. Informacije za ljetnji kampus na broj telefona 069 / 588 -134 i 068 / 110 – 837

D.B.