OŠ “TRPEZI” U PROJEKTU “EKO – ŠKOLE”

Trpezi - škola

Osnovna škola Trpezi je organizovala više aktivnosti u okviru realizacije medjunarodnog projekta “Eko – škole”.

„Kako bi se učenici podstakli na aktivno uključivanje i brigu o svom okruženju, naša škola priključila se međunarodnom programu Eko-škole. Međunarodni program Fondacije za obrazovanje za životnu sredinu (FEE) – „EKO-ŠKOLE“ ima za cilj podizanje svijesti učenika da postanu glavna pokretačka snaga promjena održivog društva, kroz zabavu i aktivno učenje” kazali su iz ove škole.

Prve Eko-škole počele su sa radom 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, uz podršku Evropske komisije.Trenutno je više od 11 miliona učenika i studenata uključeno u program Eko-škola u preko 60 zemalja svijeta.

,,Ovaj program je idealan način za školu da otpočne unapređenje uticaja škole na životnu sredinu, što prestavlja promjenu koja neminovno dovodi do održive, rentabilne i odgovorne školske sredine. Ovaj program se realizuje najprije u učionici, zatim na nivou škole i na kraju podstiče promjene u lokalnoj zajednici. Koordinator za realizaciju projekta u našoj školi je Alma Agović, profesorica engleskog jezika koja zajedno sa našim učenicima i nastavnicima, od decembra 2018.godine aktivno radi na realizaciji aktivnosti planiranih akcionim planom” kazala je direktorka škole, Nermina Duraković Pačariz.

Duraković – Pačariz je rekla da je ovo prilično zahtjevan program koji se sastojao od nekoliko koraka.

,,Prvi korak bio je ocjena stanja životne sredine koji smo sproveli anketiranjem učenika. Rezultati ankete uticali su na naš dalji rad. Sljedeći korak bio je uređenje školskog dvorišta koji je obuhvatio oslikavanje školskog dvorišta, društvenih igara, zasađivanje novih biljaka, ocrtavanje parking mjesta, čišćenje školskog igrališta i tribina. Jedna od najbitnih aktivnosti koju smo realizovali u okviru ovog programa jeste izgradnja učionice u prirodi. Smatramo da će ovakav tip učionice našim učenicima proces usvajanja gradiva učiniti zanimljivijim.”

,,Dokaz da naši učenici marljivo i sa zadovoljstvom učestvuju u aktivnostima kojima se podstiče briga o okruženju jeste učečšće naše Ajle Novalić, učenice petog razreda, u međunarodnoj video kampanji povodom 25 godina uspješne realizacije ovog programa. Kampanja pod sloganom „Moć je u mojim rukama“ u organizaciji Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini, imala je za cilj da uključi sve aktere u okviru globalne mreže Eko-škola kako bi naša poruka doprla do globalne zajednice” dodaje direktorka škole.

,,Dan škole naši učenici: Amin Skenderović i Šejla Huremović pjesmom „Reciklaža“ kao i Daris Huremović, pjesmom „Čuvajmo planetu“, takođe su iskoristili kako bi lokalnoj zajednici prenijeli poruku i podigli svijest građanja o reciklaži i očuvanju životne sredine.” kazala je za naš portal direktorka škole,
Nermina Duraković Pačariz.

ALMINA ŠABOTIĆ