ZBOG NEPOVOLJNIH VREMENSKIH USLOVA OPŠTINA POMAŽE PČELARE

Opština Petnjica

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, lokalna uprava je odlučila da pruži pomoć lokalnom udruženju pčelara.

Naime, opština je opredijelila 1000 eura za petnjičke pčelare za obezbjeđivanje neophodne određene količine prihrane za pčelinja društva.

“Izuzetno loše vremenske prilike su opteretile pčelare tako da smo odlučili da izađemo u susret njihovom zahtjevu za podršku za njihova pčelinja društva kako bi obezbijedili određenu količinu hrane za naše udruženje koje je veoma aktivno.

Poznato je da svake godine pružamo određenu vrstu podrške našim pčelarima, posebno mladim, jer smatramo da sektor pčelarstva je veoma interesantan za naše područje i naše ljude.

Opšte je poznato da je bihorski med izuzetnog kvaliteta i da imamo desetak jako uspješnih pčelara koji po svojim aktivnostima i radom u pčelinjaku mogu biti primjer i za veće sredine. Netaknuta priroda i bogatstvo paše za pčele koje se ogledaju u prostranim cvjetnim livadama, četinarskim i listopadnim drvećem odnosno svega onog što je neophodno pčelama za proizvodnju meda, predstavlja ovu sredinu veoma atraktivnom za bavljenjem pčelarstvom.

Zbog toga nam je cilj da pružamo podršku udruženju pčelara kroz podsticajne mjere i subvencije. Pčelarstvo je inače djelatnost kojom može da se bavi svaki stanovnik naše opštine ukoliko ima samo afinitet prema ovoj djelatnosti jer, osim rada i znanja, ne zahtijeva određene pretpostavke u smislu posjedovanja poljoprivrednog zemljišta ili šumskog kako je to za neke druge grane poljoprivrede preduslov.

Veoma često izlazimo u susret zahtjevima našeg udruženja pčelara za određena predavanja eminentnih stručnjaka a sve sa ciljem podizanja nivoa znanja za ovu djelatnost. Kako se radi o udruženju koje je dobro organizovano, oni mogu uvijek očekivati podršku lokalne uprave ali i ministarstva poljoprivrede koje takođe podstiče da se, prije svega mladi ljudi, aktivno bave pčelarstvom”, istakao je za portal radija Samir Agović, predsjednik opštine Petnjica.  

DENIS BOŽOVIĆ