SREDNJA MJEŠOVITA ŠKOLA U PETNJICI DOBILA 3D ŠTAMPAČ

3D štampač u petnjičkoj Srednjoj mješovitoj školi

Srednja mješovita škola u Petnjici je jedna od osam škola u Crnoj Gori koje su dobitnice 3D štampača u  okviru projekta Digitalne tehnologije kao potpora inkluzivnom obrazovanju. Poziv za učešće u ovom projektu, čiji je autor nastavnik bilogije Branko Anđić, objavljen je na sajtu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica. Koordinator projekta za školu je prof. informatike Mirela Ćeman.

Za učešće su bile prijavljene 22 osnovne i srednje škole. Razmatrano je i evaluirano 20 prijava koje su bile kompletne. Partneri u projektu, po preporuci Univerziteta Johannes Kepler – Centra za STEAM obrazovanje, odabrali su SMŠ Petnjica. Važno je istaći da je petnjička škola jedina sa sjevera koja je ušla u projekat.

Glavni cilj ovog projekta  je stvaranje digitalnih obrazovnih alata koji se mogu koristiti u inkluzivnom obrazovanju kao instrument za kooperativno učenje između učenika sa invaliditetom i učenika bez smetnji u razvoju. Projekat uključuje neophodnu obuku nastavnika i materijale za praktičnu implementaciju u inkluzivnoj učionici. Realizaciji ovog projekta pomogli su Univerzitet Johanes Kepler Linz, Austrija (Johannes Kepler, University Linz), Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore, OŠ “Zalik” Mostar, Bosna i Hercegovina. 

Školama koje su ušle u projekat biće dodijeljeni besplatni 3D štampači i materijali za štampu koje mogu korisititi u nastavi, a koji će biti obezbijeđeni iz budžeta projekta najkasnije do prvog septembra 2019. godine.

U petnjičkoj školi obuka za upotrebu i korišćenje 3D štampača u obrazovanju održana je 24. maja 2019. godine. Obuku su realizovali: Branko Anđić, Desanka Malidžan i ekipa iz  Austrije: Eva Ulbrich, Diego Lieban, Renata Vagova. Višesatnoj obuci je prisustvalo 15 nastavnika.