NAJBOLJI UČENICI SE VRATILI SA PUTA KOJI JE ORGANIZOVAO ZK BIHOR: POSJETA LUKSEMBURGU MOTIVIŠE ZA JOŠ BOLJE REZULTATE

Najbolji učenici u studiju Radija Petnjica

Zavičajni klub ,,Bihor” i ove, kao i unazad nekoliko godina, organizovao je put za Luksemburg za najbolje učenike devetog razreda sa teritorije opštine Petnjica.

Ove godine su se učenicima iz Petnjice pridružili učenica OŠ “Polica” kao i medicinski radnik koji radi u opštini Petnjici.

Koordinator zavičajnog kluba ,,Bihor”, Enver Rastoder je iskazao zadovoljstvo što se ova akcija pretvara u tradiciju i što će naša djeca ovim gestom biti dodatno motivisana da uče i rade na sebi. Napomenuo je da je ovo deveta generacija djece koja učestvuju u akciji.

,,Veličina jednog čovjeka nije samo u onome koliko ima i koliko može već u onome koliko je spreman da pruži drugima. ZK to zaista radi, ne samo kroz ovaj projekat već i kroz pomaganje učenicima prvog razreda sa dodjelama školskog pribora. I to su veoma humane akcije koje doprinose jednom novom početku naših mališana. Hvala ZK na svemu što je uradio, članovima koji se trude, rade i podržavaju nas i našu omladinu” kazao je Enver Rastoder, koordinator zavičajnog kluba ,,Bihor” za Petnjicu.

On je istakao da se svake godine nađe neko “novo lice” koje se pridruži učenicima na putu za Luksemburg.

,,Drago mi je što smo ove godine obuhvatili i školu sa Police, gdje je Magdalena Trifunović bila prvi predstavnik te škole. Imali smo učenike iz osnovnih škola Savin Bor, Vrbica, Tucanje, Trpezi i Petnjica a bili su i učenici sa teritorije Bijelo Polje, ili kako ga popularno zovu Donji Bihor i tu spadaju osnovne škole Lozna, Godijevo, Goduša i Sušica. Sa njima su putovali nastavnik i vođa puta, Eldina Kastrat i sa teritorije opštine Bijelo Polje je putovao Eso Vreva” dodao je Rastoder.

Eldina Kastrat, vođa puta, je kazala da nosi veoma lijepe utiske sa ovog putovanja i da će ovaj put pamtiti po ljubaznim i vedrim domaćinima. 

,,Malo je put bio dug, ali udoban i prilika za neko novo upoznavanje. Što se mene tiče, ja sam prvi put bila u Luksemburgu. Imala sam priliku da putujem po cijeloj Evropi ali nekako nošena mišlju da je ta država mala i da nema puno toga da pruži sam je zaobilazila. Međutim, sada kada sam otišla i obišla Luksembrug sam se uvjerila u suprotno. Luksemburg ima šta da pruži. Ima dosta kulturnih i istorijskih mjesta koje vrijedi posjetiti. Oduševljena sam, ne samo prirodom i okolinom, već i ljudima i toplom dobrodošlicom ZK, gdje su nam svi nesebično izašli u susret. Ja već 11 godina radim ovdje, na području Petnjice i čula sam za ZK i njihve aktivnosti ali nijesam znala da oni broje 250 članova. To je jedan ogroman klub a svi rade kao jedan. Ja tamo nikoga nijesam poznavala i bila sam smještena kod predsjednika kluba, gospodina Eska Halilovića i želim srdačno da se zahvalim njemu i njegovoj porodici jer sam se osjećala kao da sam otišla kod nekog svog” kazala je Eldina Kastrat, vođa puta.


Amra Cikotić ( Trpezi ): ,,Bilo nam je prelijepo. Dočekali su nas zaista divno i bili su veoma ljubazni prema nama. Ovaj put me je motivisao da nastavim da radim i da napredujem jer vidim da ostali to cijene. Uživala sam u druženju i upoznavanju novog društva. Iako je put bio dug, ekipa je bila zanimljiva pa i nije bilo teško izdržati.”
Adelisa Zverotić ( Tucanje ): ,,Zahvalna sam što su baš mene pozvali na ovaj put, jer znam da su se moj trud i učenje isplatili i da je neko to prepoznao. Drago mi je što sam upoznala i nove prijatelje koji su dodatno učinili da ovaj put bude prijatan i zanimljiv.”
Magdalena Trifunović ( Polica ): ,,Zahvaljujem se svom bivšem razrednom starešini, Isljamu Ćemanu, jer sam se zahvaljujući njemu i na njegovu inicijativu pridružila učenicima koji su putovali za Luksemburg. Hvala ZK koji je usvojio njegov predlog i što su me pozvali. Ljudi koji su nas dočekali u Luksemburgu su srušili sve moje predrasude koje sam imala o toj zemlji i ponašali su se prema nama kao prema svojoj djeci. Premašili su naša očekivanja. Bili su veoma ljubazni i gostoljubivi. Trudili su se da nam pokažu nešto novo i od srca im se zahvaljujemo.”
Inera Latić ( Petnjica ): ,,Ovo je za mene bilo jedno divno iskustvo koje me podstaklo da nastavim da radim i da se trudim. Svi koji su tamo bili su ostavili zaista lijep utisak na nas. Gdje god da su nas odveli su imali spremnu i zanimljivu priču. Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim Seadu Agoviću i svima ostalima koji su učinili da se osjećamo kao kod svoje kuće”.
Eldina Kastrat, profesor OŠ “Tucanje” je kazala kako bi vrlo rado ponovo posjetila Luksemburg. 

,,Mi smo tamo pričali o nekim novim idejama i planovima tako da se nadam da će se ponovo ukazati prilika da posjetim Luksemburg i da se družim sa ljudima tamo. Zahvalila bih se svima, pogotovo Seadu Agoviću jer je on sa nama bio sve vrijeme tokom našeg boravka tamo, zatim Sabriji, Hamidu, Raifu i svim ostalima koji su naše putovanje dodatno uljepšali. Njihova topla dobrodošlica i humor su ovo putovanje učinili za pamćenje. Željela bih da se posebno zahvalim Faizu Softiću i hvala na prelijepom poklonu, njegovoj knjizi, koju mi je poklonio. Sve pohvale i mogla bih slobodno da napišem recenziju za neku sledeću knjigu” kazala je Kastrat.

,,Ja bih se još zahvalio agenciji “Šuntić” koja vrlo uspješno realizuje ovo putovanje već 9 godina. Bilo je poziva i u 12 sati ali sam znao da djeca sigurno i bezbjedno putuju. Napomenuo bih da je OŠ iz Trpezi spremila zahvalnicu ZK koju ćemo uručiti njima prvom prilikom. Zahvalio bih se svim članovima ZK, od prvog do poslednjeg, i svima koji su učinili da ovaj put bude nezaboravan”, kazao je Rastoder.
,,Zahvaljujem se svima na toplom dočeku, divnoj atmosferi koju su stvorili entuzijazmom i odlučnošću da nas ugoste. Bili smo oduševljeni njihovom srdačnošću, veselim izrazom lica, plemenitošću, voljom i snagom članova kluba da nas što više upoznaju sa, nama nepoznatom, zemljom. Očekivali smo divno gostomprivstvo, ali su oni nadmašili naša očekivanja. Veliko hvala. Želim da svima poželim sreću, uspjeh i volju da nastave istim stopama kao i do sada” kazala je Nataša Đukić.

ALMINA ŠABOTIĆ