ODRŽANO “VEČE KURANA I ILAHIJA” U BKC “SANDŽAK” U PETNJICI

Sinoć je u Bošnjačkom kulturnom centru ,,Sandžak” u Petnjici održano ,,Veče Kurana i ilahija”. Učestvovali su učenice Gazi Isa-begove medrese iz Rožaja i predavač Muftija sandžački Hfz. Aburrahman ef. Kujević.

Učenice su pripremile program povodom terorističkog napada na muslimane na Novom Zelandu.
,,Braćo i sestre, dame i gospodo, izražavam zadovoljstvo i sreću što smo večeras ponovo ovdje u Petnjici i što na ovakav način obilježavamo uoči ramazanske dane, radujući se ovom mjesecu i čeznući za njegovim ljepotama. Ne sumnjam da ste svi vi ovdje svjesni svega onoga što znači mjesec Ramazan i blagodeti koje on donosi. Nadam se da ćete svi vi ovdje biti najsrećnije osobe kada je u pitanju iskorištavanje blagodati mjeseca Ramazana. Postoje četiri temelja i četiri obaveze svakog muslimana na ovom svijetu.

Prva obaveza koja nam je naredjena u časnoj knjizi Kur'anu jeste znanje. Onaj koji ima znanje je prepoznatljiv i znanje ga odvaja i čini ga posebnim. Znanje je moć, snaga i od desetine hiljada različitih svjetova koje je uzvišeni Allah dž.š. stvorio, jedina vrsta koja je počašćena znanjem jeste čovjek. To je naredba koja je upućena svakome. Ona se ne odnosi na odredjeni period života. Ako hoćeš sebe da odlikuješ, ako hoćeš velike uspjehe, ako hoćeš velike stepenice da predješ, uči! Čitaj! Studiraj! Budi uvijek uz knjigu. Što je više čovječanstvo poklanjalo pažnju znanju , sve je više napredovalo u civilizacijskom smislu. Mi smo naše čaršije uzdigli znanjem i novim institucijama. Naše Rožaje više nije isto kao nekada kada nije postojala medresa i sada kada postoji. Druga obaveza, nakon znanja, je da se trudimo i da radimo. Znanje bez prakse i bez djela je isto kao grana i stablo bez ploda.

Mi pričamo da bi se radilo po tom znanju. Ako nešto saznaš, postupi po tome. Ako znaš da je obaveza da klanjaš 5 vakata namaza, pa kreni odmah da ih klanjaš. Napreduj svakoga dana. Pričaj samo lijepe i ugodne riječi. Poštuj svakoga. Tako se popravlja čovjek. Tako se odgaja duša. Treća obaveza je da pozivaš druge i da im prenosiš znanje. Možda kažeš jednu rečenicu nekome zbog koje te Allah dž.š. uvede u dženet. Jedna tvoja lijepa riječ može biti razlog da neko krene pravim putem i da se promijeni. Onda ta osoba koja se promijeni zahvaljujući tebi kada uradi dobro djelo ono se i tebi pripisuje. Ona sevap-ti sevap. I onda ti vidiš da ti i ne činiš nešto dobrih djela ali ti krenulo jer ta tamo osoba čini dobra djela zahvaljujući tebi. I ti onda imaš nagradu od Allaha dž.š. I na kraju, četvrta obaveza jeste da se strpiš. Da ustraješ. Važno je krenuti i ima mnogo onih koji krenu, ali samo pravi ustraju. A za to treba strpljenje. Da se strpiš u izvršavanju naredbi i izbjegavanju zabrana. Na kraju bih još samo rekao da sam zadovoljan što smo se večeras ovako lijepo družili, što smo tu da pokrenemo jedni druge i da se podučavamo medjusobno” kazao je u svom govoru Hfz. Aburrahman ef. Kujević.

Direktor BKC Sandžak, Almir Muratović je izrazio čast i zadovoljstvo povodom gostovanja učenica Gazi Isa-begove medrese i Hfz. Aburrahmana ef. Kujevića i zahvalio se svima koji su prisustvovali programu.

ALMINA ŠABOTIĆ