STUDIJSKA POSJETA IZ ALBANIJE U OKVIRU PROJEKTA “MLADI CRNE GORE I ALBANIJE U ZASADIMA MALINA”

Studijska posjeta iz Albanije

Juče je u Petnjici počela dvodnevna studijska posjeta mladih malinara iz Albanije, iz opštine Vau i Dejes organizovana u okviru implementacije prekograničnog projekta „Mladi Crne Gore i Albanije u zasadima malina“ koji opština Petnjica implementira sa partnerima iz Albanije i CG.

Goste iz Albanije primio je predsjednik opštine Samir Agović, predsjednik SO Mehmed Adrović, sekretar srednje mješovite škole u Petnjici, Elvis Mehović  i menadžer projekta Ismet Latić.

Menadžer projekta i predsjednik opštine Petnjica su upoznali goste sa značajem implementacije projekta kao i oktuelnim aktivnostima u okviru kojih se veoma uspješno postižu zadati ciljevi projekta.

Nakon prijema u opštini, gosti su posjetili srednju mješovitu školu u Petnjici, školski zasad malina, nakon čega su u pratnji uposlenika Službe za poljoprivredu opštine Petnjica, Adisom Ličinom i Irfanom Agovićem te profesorom Mersudinom Ramčilovićem obišli zasad malina.

Ovo je projekat koji se finansira u okviru prekograničnog programa pretpristupne podrške EU i ima za cilj da osnaži ruralna područja i stvori pretpostavke za zapošljavanje mladih i teže zapošljivih kategorija društva u Crnoj Gori i Albaniji i u okviru kojeg će se u Albaniji i Crnoj Gori uspostaviti 42 nova zasada malina.

Projekat je u poodmakloj fazi implementacije i do sada je izvršen odabir kandidata, održane su obuke i predavanja za malinare u Albaniji i CG. Ovu aktivnost je provodila partnerska organizacija NAB (Nacionalno udruženje malinara) iz Podgorice. Uskoro će početi obuka za preduzetništo mladih i otpočinjanje biznisa sa aspektom prerade i dalje valorizacije malina. Ovu aktivnost će provoditi COSPE partnerska organizacija iz Albanije. U toku implementacije dosadašnjih aktivnosti na projektu nezaobilaznu podršku su pružale i pružaju srednje škole, „NdreMjeda“ iz Buštata i Srednja mješovita škola iz Petnjice.

Posjeta se nastavlja i danas.