DIJANA TIGANJ O SVJETSKOM DANU KNJIGE: TREBA SE SLUŽITI I TRIKOVIMA DA BI DJECU NATJERALI DA ČITAJU

Dijana Tiganj

Da li ljudi danas čitaju knjige? Kako biraju knjige koje čitaju? Da li na njih gledaju kao na svoje najbolje prijatelje pa ih tako i biraju? Da li nam je čitanje potrebno i koliko je knjiga važna? Tokom godina i vjekova su mišljenja uvijek bila podijeljena, pa tako i kada je u pitanju knjiga. Veliki Servantes je smatrao i vjerovao da nema knjige koja u sebi ne sadrži nešto dobro.

23. april je širom svijeta poznat kao Svjetski dan knjige i autorskih prava. Tim povodom je za naš radio govorila profesorica književnosti, a ujedno i književnica, Dijana Tiganj.

,,O važnosti i značaju knjige su govorili veliki filosofi, književnici, vojskovodje pa i narodni mudraci i to sve na različite načine, ali su se svi usaglasili da je knjiga značajan faktor u razvoju jednog čovjeka. Književnost je posebna vrsta umjetnosti koja je sastavni dio čovjekovog duhovnog nasledja. Kao što se javila potreba za govorom kod čovjeka, tako se duboko u njemu javila i potreba da piše i ostavi pisani trag svojih riječi. Knjige su vječiti spomenici kulture, ona je dokaz čovjekove moći da stvara i mašta. Naravno, knjiga je veoma važna i za obrazovanje. Uz pomoć knjige se kod čovjeka razvija mašta, stiču se razna iskustva, šire se vidici i bogati se rječnik. Postoji kineska poslovica koja kaže da ukoliko ne čitamo samo 3 dana, naše riječi gube ljepotu. I to je zaista tako. Može se zaključiti da je značaj knjige ogroman“, kaže mlada književnica.

Dijana kaže da čitalačka aktivnost opada, ali da se profesori trude da vrate naviku čitanja djeci.

,,Nažalost, savremeno doba koje je donijelo tehnološki napredak kao da je knjigu “pomjerilo“ u drugi plan. Naime, sve je manji procenat čitalačke aktivnosti kod djece. Budući da interpretacije i prepričane školske lektire mogu naći na internetu, sve manje djece čita lektire. Medjutim, još uvijek je čitanje školske lektire zadatak koji moraju obaviti i na taj način ih pokušavamo vratiti čitanju knjiga“, naglašava Tiganj.

Kao profesorica, Dijana kaže da u radu sa djecom se nekada moraju koristiti i nekim trikovima kako bi nadmudrili djecu i nagovorili ih da pročitaju neko djelo.

,,U periodu društvenih mreža i raznih sredstava medija, knjiga je izgubila značaj u interesovanju mladih. Ono što ja, kao prosvjetni radnik, primjećujem jeste da djeca sve manje vole da čitaju a mnogo više vole multimedijalne sadržaje. Ipak, kako bi se izborili sa tim, potrebno je uskladiti to dvoje. Na primjer, ja sa učenicima napravim dogovor da pročitamo književno djelo, a kasnije pogledamo film radjen po tom djelu i onda uporedjujemo. Na taj način djecu motivišemo da čitaju i to se, bar u mojoj praksi, pokazalo kao pogodak“, ističe Dijana.

Svi u suštini imaju neke različite razloge zbog čega se druže sa knjigom. Ali je činjenica da danas knjiga i pored nekog novog perioda koje je donijelo dosta nekih digitalnih formi kojima moramo da se prilagodimo, knjiga je ostala potreba.

,,Generalni zaključak je da je knjiga mnogo manje zastupljena medju mladima, ali uvodjenjem elektronskih izdanja i zanimljivih sadržaja ta bi se situacija mogla promijeniti. Ono što daje nadu književnicima i prosvjetnim radnicima jeste to da djeca i dalje imaju želju da čitaju, samo treba ići u skladu sa vremenom i ponuditi im ono što ih interesuje i što žele“, kazala je za portal radija Petnjica Dijana Tiganj.

ALMINA ŠABOTIĆ