U PETNJICI OBILJEŽEN DAN PLANATE ZEMLJE

U Petnjici obilježen Dan planete zemlje

U Petnjici je juče obilježen Svjetski dan planete Zemlje. Tim povodom je organizovana prezentacija u JU Centru za kulturu i prikazani su snimci o trenutnom stanju planete Zemlje, a zatim su učenici drugog razreda gimnazije iz Petnjice upoznali sve prisutne sa činjenicama vezanim za Zemlju.

Koordinator ovog dogadjaja je bila Elmaza Muratović, profesorica hemije u Srednjoj mješovitoj školi u Petnjici, a prema njenim riječima, sve ovo je uradjeno sa ciljem zaštite prirodnih resursa, smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu i podizanja ekološke svijesti.
U programu su učestvovali Šejla Huremović, koja je vodila program, Latić ElvisaBraco Smailović i Kenan Muratović.

,Jedan od veoma važnih datuma je upravo današnji dan. Prošle godine, u junu mjesecu, naši učenici su učestvovali na festivalu nauke ,,Tutin fest 2018” i ono sa čime su se oni predstavili je povezano za današnjim obilježavanjem Svjetskog dana planete Zemlje. Naši učenici su na tom festivalu bili jako zapaženi, kako od strane organizatora tako i od ostalih učesnika. Danas mladi i ne prate toliko informativne emisije pa i nijesu toliko upućeni u stanje Zemlje.Zato je ovaj dan veoma važan i treba da zajednički sagledamo neke podatke i činjenice, interesantne informacije za koje možemo reći da su čak alarmantne i koje će nas sve zabrinuti” započela je program koordinatorka, Elmaza Muratović.
Elvisa Latić je sa govorniceposlala emotivnu poruku.

,,Veliki svijete, eko poruke ti šalje dijete! Čovječe, ne zaboravi, priroda je stvorila tebe, a ne ti nju! Sadi cvijeće, ne bacaj smeće! I drvo ima dušu! Novo drvo-novi život! Djeco, nemojte samo nijemo posmatrati! Protiv zagadjivanja treba ustati! Sačuvajmo prirodu, čistu zemlju i vodu, pticu, pčelu i rodu!Kada odete u prirodu, ne zagadjujte izvorsku vodu!Ne bacajte kore od banane, jer neko može da stane!Ne lomite grančice, ne tjerajte ptice!Ali ipak…svo to smeće, a pogotovo kraj puta one frižidere i stare štednjake nije moglo baciti dijete!Bacili su ih odrasli, nažalost, ne misleći ni na starost ni na mladost!Djeco, i odrasle treba odgajati!A zašto to rade…treba ih upitati!”
,,Klimatske promjene se ne mogu odmah uočiti jer se dešavaju tokom dugih vremenskih perioda. Vodeće svjetske sile se sastaju da bi pronašle rješenje i spasile planetu od propadanja. Poslednjih decenija temperatura na Zemlji se povećava kao posledica efekta staklene bašte. Gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte su: H2O (vodena para), CO2 (ugljen-dioksid), CH4 (metan), N2O (azot suboksid) i sintetički gasovi, odnosno freoni. Ovi gasovi su potrebni planeti, do neke odredjenje koncetracije, jer zahvaljujući njima prosječna temperatura na planeti Zemlji iznosi 15°C. U njihovom odsustvu temperatura bi bila -18°C. Posledice koje prouzrokuju klimatske promjene su: raniji dolazak proleća, poplave, požari, otapanje lednika i pojava invazivnih vrsta” započeli su svoje izlaganje učenici iz Petnjice.
,,Ublažavanje klimatskih promjena se odnosi na aktivnosti sprečavanja daljeg ispuštanja gasova u atmosferu i to u oblastima: energetike, industrije, stočarstva, poljoprivrede i šumarstva. Mjere za ublažavanje mogu biti: prelazak na obnovljive izvore energije, pravljenje opreme koja je više energetski efikasna, recikliranje, pravljenje više biciklističkih i pješačkih staza, poboljšanje praksi gazdovanja šumama ili promjena ponašanja potrošača, hidroelektrane, vjetrenjače i solarna energija. Alternativna rješenja za klimatske promjene su: korišćenje solarne energije, korišćenje termalnih voda za grijanje, bunarske vode za hladjenje, upotreba vjetrenjača, hidroelektrane, bio-goriva, smanjenje otpada i smanjenje neodrživih obrazaca proizvodnje i potrošnje. Da je drvo značajno za sve nas, to svi znamo. Jedno drvo skladišti 30 tona ugljenika koristeći ugljen-dioksid u procesu fotosinteze. U procesu fotosinteze hektar šume dnevno potroši 4 hiljade kg ugljen-dioksida, a oslobodi 3 hiljade kg kiseonika. Što se tiče drveća, ono apsorbuje gasove, sedimentira prašinu, filtrira čvrste i radioaktivne čestice, ima baktericidno dejstvo, filtriraju podzemne vode, sprečavaju eroziju i klizište, smanjuju buku i pospješuju tišinu” kazali su učenici i apelovali na sve mještane da doprinesu očuvanju planete Zemlje.

ALMINA ŠABOTIĆ