ALBIN ĆEMAN (DCG): DJECE U BIHORU JE SVE MANJE

Albin Ćeman

Prvi čovjek Demokrata u Petnjici dr Albin Ćeman pozvao je dijasporu da zajedno smijene akutelnu vlast.

“Pišem vam iz snijegom pokrivenog Bihora. Onog Bihora koji ste napustili, ne zato što ste htjeli, nego zato što ste morali. Sa suzama u očima, u nadi da ćete se jednog dana vratiti na svoje ognjište među svoje najdraže. Sve liči na bajku, idila rodnog mjesta, mir u duši. Velelepne pejzaže u ovim zimskim mjesecima osim snijega, nekada je krasio žagor djece. Nažalost, djece u Bihoru je sve manje.

 

U mnogim selima našeg zavičaja, više je kuća nego ljudi koji žive u njima. Kažu da cifre ne lažu, pa ćemo se služiti njima. U mom zaseoku, Ćemani, od ukupno 57 kuća, 41 kuća je prazna, a trenutno živi 50 stanovnika, od toga 11-oro djece. Ovo je svojevrstan alarm za one koji razmišljaju i žele dobro našem zavičaju.

Prevare svojstvene ovoj vlasti ne zaobilaze ni Petnjicu. Tako se aktuelna vlast, uoči lokalnih izbora u Petnjici, i to šest dana pred izbore (21.11.2017), oglasila na portalu Radija Petnjica, obećavši deset slobodnih radnih mjesta za prijem radnika za rad u proizvodnom pogonu za proizvodnju peškira u Boru. Iako je trebalo da slobodna radna mjesta budu oglašena na sajtu Zavoda za zapošljavanje, svima je poznato šta se nakon mjesec dana desilo sa ovom “kompanijom“ i gdje su ti radnici završili. Nažalost, po ko zna koji put građani su prevareni.

Iako su ukupna budžetska sredstva opštine Petnjica za prethodnih šest budžetskih godina iznosila oko 7.000.000,00 eura, skoro i da nemamo radnih mjesta u realnom sektoru. Napominjemo da se rekonstrukcija puta prema Beranama ne finansira iz lokalnog budžeta, već državnog. Na vama je draga dijasporo da sami procijenite da li aktuelna vlast domaćinski troši budžetska sredstva.

Upravo vi ste nam potrebni, da vašom snagom, voljom i znanjem pomognete nama, koji smo ostali ovdje, da ovu odnarođenu, korumpiranu, bahatu vlast smjestimo u političku prošlost, kako bi zaustavili dalje plačkanje, degradaciju i devastaciju ove naše lijepe zemlje, zarad mladih naraštaja koji dolaze. Bojim se da, ako se ovakav trend nastavi, neće imati ko da živi u kućama koje pravite u našem zavičaju. Puno toplih selama i lijepih pozdrava iz zavičaja”, stoji u pismu Ćemana.