PREDAVANJE U BKC “ŽENE U ISLAMU”: ŽENA MOŽE BITI POKRETAČ SAMO AKO JE SLOBODNA

Predavanje u BKC Sandžak

Predavanje “Žene u islamu” sinoć je napunilo prostoriju Bošnjačko kulturnog centra “Sandžak”. Gosti predavači, univerzitetske profesorice iz Novog Pazara Jasmina NikšićElma Elfić Zukorlić i Misala Pramenković govorile su o značaju žena u društvu. On su poručile da žena može biti pokretač samo ako je slobodna.

 

“Zahvalna sam Almiru Muratoviću iz Petnjice što je organizovao ovakvo druženje, a takođe zahvalna sam svim hanumama koje su se odazale pozivu i došle da sve interaktivno učestvujemo u razgovoru i donesemo zaključak na šta sve žena ima pravo”, kazala je u uvodnom obraćanju Jasmina Nikšić.

“Svaka sredina je specifična za sebe i svaka žena je posebna. Uloga žene u društvu je velika. Svaka žena treba da teži da bude društveno aktivna, ali i ako ne djeluje u javnosti ne znači da ne zastupa taj stav društveno aktivne žene. Zaključak je da svaka od nas treba da se uključi u politiku i svaku drugu sferu ako ćemo tako doprinijeti da se nešto u društvu promijeni i tako uljepšamo budućnost našoj djeci”, kazala je Pramenkovićeva.

Elma Elfić Zukorlić je kazala da je najveća uloga žene da bude majka.

“Uloga žene je da stalno bude aktivna, da pokuša da donese novine u društvu, ali njena najveća i najzahtjevnija uloga je da bude majka, jer ona kao majka vaspitava čovjeka koji sjutra preraste u predsjednika, profesora….”, istakla je Zukorlić.

ALDIJANA NOVALIĆ