ŠABOTIĆ: PENZIONERI ZASLUŽUJU VIŠE OD JEDNE KANCELARIJE

Bećo Šabotić, predsjednik Udruženja penzionera - Petnjica

Udruženje penzionera Opštine Petnjica iznenađeno je što im u novoj višenamjenskoj zgradi, koja je prije nekoliko dana svečano otvorena, nije ustupljen prostor kako je i bilo obećano, već samo jedna kancelarija.

 

Bećo Šabotić, predsjednik Udruženja penzionera, za portal Radija Petnjica kazao je da je i on i svi članovi ovog udruženja, a ima ih više od 600, iznenađeni, jer su do prije neki dan gajili nadu da će im taj prostor biti ustupljen kako bi se mogli nesmetano okupljati, igrati šah i provoditi slobodno vrijeme.

“Formiranjem Opštine Petnjica stvorili su se uslovi i potreba da se formira Udruženje penzionera, pa smo mi danas najbrojnije udruženje. Obzirom na to da je Opština bila tek osnovana imali smo razumijevanja da nemamo baš najbolje uslove za rad, pa smo se u početku okupljali u kafanama. Kada je napravljena zgrada Opštine predsjednik Samir Agović u saradnji sa direktorom Fonda PIO Duškom Perovićem  ustupio nam je jednu kancelariju, kako bi mogli da funkcionišemo na čemu smo mi zahvalni. Svaka opština ima klub penzionera kako bi se penzioneri okupljali, ali mi nijesmo u takvoj situaciji. Pet godina smo očekivali da nam Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Fond PIO u saradnji sa opštinom omoduće prostor za okupljanje. Zorica Kovačević, bivša ministarka rada i socijalnog staranja dolaskom u Petnjici obećala je da ćemo imati kancelariju za penzionere, prostoriju za okupljanje i tzv. klub penzionera i imati ono što bi trebali da imamo. Zgrada je završena i puštena u rad prije nekoliko dana  i dobili smo samo jednu kancelariju. Prostor koji nam je obećan da oformimo naš klub sada je namjenski opredijeljen za stara lica sa socijalnim poteškoća, a i rečeno nam je da to nije isključivo za penzioner, a da lica koja tamo mogu da borave moraju imati rješenje od Socijalnog rada pa smo svi iznenađeni i osjećamo se na neki način prevarenim. Nadamo se da će šira društvena zajednica i lokalna uprava naći rješenje da premoste ovo kako bi dobili ono što nam je obećano”, kazao je Šabotić.

 

Penzioneri smatraju da lica koja imaju pravo da bore u ovim prostorijama  trebaju da budu ljudi trećeg doba. Kažu da su zahvalni na kancelariji koju su dobili, ali su razočarani zbog očekivanja da oforme klub.

“Zahvalni smo što šira društvena zajednica i Vlada i resorna ministarstva vode računa o svim građanima na teritoriji Crne Gore podjednako, ali očekivali smo ono što je i naglašeno prilikom postavljanja kamena temeljca da će to biti prostor za penzionere”, kazao je Šabotić.

ALDIJANA NOVALIĆ