NASTAVLJENA OBUKA MALINARA POČETNIKA, PREDAVANJE ODRŽANO I U ALBANIJI

Predavanje za malinare početnike u Albaniji

U petak 16.11.2018. godine, u Albaniji u gradu Valdejes, u školi Bushat u blizini Skadra održano je predavanja za početnike u gajenju malina. To je bio nastavak predavanja koja su započeta u Petnjici u cilju razvoja prekogranične saradnje između Albanije i Crne Gore. Predavanje su održali Adis Ličina, rukovodilac odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Opštine Petnjica i mr  Nebojša Veličković.

 

Ovo je projekat prekogranične saradnje između Albanije i Crne Gore poznatiji kao “Mladi Crne Gore i Albanije” koji ima za cilj da promoviše poljoprivredne kulture, kako bi se mladi uključili i jednog dana postal ozbiljni preduzetnici.

Adis Ličina na predavanju o malinarstvu u Albaniji

“Malina kao jagodičasta voćna vrsta, bar što se tiče ovog dijela Albanije gdje smo održali predavanje, je vrsta za koju se ne zna puno, ali samom realizacijom ovog projekta očekuje se da će malinarstvo zauzeti svoje mjesto i početi da se razvija u velikoj mjeri. Tema održanih predavanja bila je “Fenofaza razvoja maline”, dok sam na predavanjima iskoristio priliku da prisutne upoznam sa karakteristikama naše opštine, poljoprivredi i o samim benefitima i povoljnostima koje nudi naša opština za poljoprivredne prouzvođače. Nakon prvog održanog predavanja, zaključio sam da je veliko interesovanje mladih za učešće u ovom projektu”, kazao je Ličina.

ALDIJANA NOVALIĆ