PETNJICA: ODRŽANO PREDAVANJE O PERSPEKTIVI I ZNAČAJU GAJENJA MALINA

Predavanje o perspektivi i značaju gajenja malina

Juče je u administrativnoj zgradi Opštine Petnjica održano predavanje “Stanje i perspektive gajenja maline, proizvodnja u svijetu i privredni značaj”. Gost predavač je bio Nebojša Veličković.

U uvodnom obraćanju Ismet Latić, projekt menadžer partnerstva sa Albanijom kazao je da je ovo šansa mladima da se obuče za proizvodnju malina i da će u okviru obuke biti obezbijeđena podrška za stručno osposobljavanje.

 

Kroz saradnju SMŠ Petnjica i NGO Nacionalno udruženje malinara, opština Vau i Dejes iz regina Skadra i NGO COSPE, planirano je da kroz projekat bude uspostavljen 21 zasad u Albaniji i 21 u CG u opštini Petnjica.

Veličkovič je naglasio da je ovo dobra šansa za biznis jer su ova područja prikladna za uzgoj voćnih vrsta, a jedna od njih je i malina.

“Prednost uzgoja ove kulture je blizina plasmana  proizvoda, jer je Petnjica blizu mnogim saobraćajnicama. Takođe jedna od prednosti je to sto se može angažovati više radne snage u sezoni kada je berba, te nezagađeno i nehemizirano zemljište”, kazao je Veličković.

ALDIJANA NOVALIĆ