AGOVIĆ O AFIRMACIJI TURISTIČKO-ARHEOLOŠKIH POTENCIJALA PETNJICE: UČINILI SMO DA ONO ŠTO JE VRIJEDNO BUDE I VIDLJIVO

Samir Agović

Opština Petnjica i Lokalna turistička organizacija su intezivno radili na zaštiti i afirmaciji turističko-ahreoloških potencija Bihora.

“U protekle dvije godine intezivno smo radili i na iskorišćavanju i valorizaciji kao i zaštiti naših potencijala koje imamo, a koji se tiču kulturne baštine i prirodnih ljepota. Svjesni da do sada niko nije organizovano radio na pomenutim poljima, odlučili smo se, kroz usvajanje naših politika, da jedna od njih bude usmjerena i u ove segmente iz prostog razloga što smatramo da smo dužni da ono što je vrijedno bude vidljivo i korisno ali i održivo za sadašnje i buduće generacije ovdašnjih ljudi. Riječ je o istraživačko konzervatorskim radovima na lokalitetu Torine i Radmanske klisure kao i Bratiminog vira. Radmanska klisura i nalazište Torine je svojevrsni arheološki dragulj i ponos naše sredine.

 

Veoma smo zahvalni Ministarstvu kulture koje je takođe prepoznalo vrijednosti koje ima ovaj lokalitet pa je u protekle dvije godine izdvojilo 35 hiljada eura za istraživačko konzervatorske radove koje je sprovodio Polimski muzej iz Berana. Veoma smo zahvalni ovom muzeju, kako direktorici Violeti Folić tako i stručnom timu koji je predvodio naš čuveni arheolog Predrag Lutovac. Kroz istraživačke radove, otkriveni su brojni eksponati koji će biti kao trajna postavka našeg Centra za kulturnu i to će biti jedinstvena prilika da se svi zainteresovani posjetioci uvjere u ovo blago, koje je bilo skriveno u utrobi ovog lokaliteta. Neprocjenjiva je vrijednost pronađenih eksponata koji ukazuju na prisutnost života na ovom prostoru koji datira iz kamenog doba.

Sa druge strane, ova nalazišta ukazuju na ukrštanje cvilizacija koje su ovdje duže ili kraće vrijeme bile prisutne. Sve to ukupno čini jednu sliku o ovom kraju i pogodnostima koje je priroda stvorila za odvijanje života. Kada govorimo o pojedinostima da istaknem i to da je Polimski muzej prošle godine aplicirao za sredstva koje Ministarstvo kulture opredjeljuje za ove aktivnosti i dobio 20 hiljada eura za istaživačke radove dok je opština u ovoj godini dobila 15 hiljada eura koje smo takođe realizovali preko Polimskog muzeja iz Berana kao jedine ustanove koja je referenta za istraživačko-konzervatorske poslove. Izgrađen je prilazni put do same pećine i obnovljen dio zida na ulazu u pećinu. Sredstva za izgradnju pristupne staze u iznosu od sedam hiljada eura, obezbijedila je opština i Turistička organizacija Petnjica preko projekata koje nudi resorno ministarstvo i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Učešće naše opštine je bilo oko pet hiljada eura za ove aktivnosti koje smo uspješno sproveli. Što se tiče Bratiminog vira, želim da informišem da smo izvršili čišćenje prilaznog puta kao i obale sa akcentom na izgradnji prilazne staze tako da će sada biti moguće bezbjedno prići ovom atraktivnom vodopadu. Za aktivnosti koje su sprovedene na ovom projektu, sredstva su obezbijeđena u iznosu od pet hilada eura preko projekata koje je nudilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, za koje je LTO Petnjica aplicirala, a opština je obezbijedila tri hiljade eura. Ovom prilikom se takođe zahvaljujem Ministarstvu održivog razvoja koje nam pruža podršku u našim nastojanjima da poboljšamo kvalitet turističke ponude ovog dijela Crne Gore. Nastavićemo i u narednim godinama da radimo na ovakvim i sličnim projektima gdje će nam biti i dalje u fokusu pažnje Radmanska klisura, kako nalazište tako i pećina grad, jer je ovo samo početak razvoja naše vizije koja se tiče istorijsko kulturoloških vrijednosti koje posjedujemo. Ukoliko sve bude kako planiramo očekujem jednog dana, da u samoj pećini realizujemo neke kulturne sadržaje i programe. Takođe nam je namjera da se bavimo istraživačkim radovima i na lokalitetu Gradac koji se nalazi iznad sela Tucanje kao i Dvorište koje se nalazi na prostoru MZ Vrbice”, kazao je za portal radija, predsjednik opštine Samir Agović.

DENIS BOŽOVIĆ