HADŽI HUSEIN EFENDIJA RAMČILOVIĆ O KURBAN BAJRAMU

Husein Ramčilović

Hadži Husein efendija Ramčilović, čestitao je predstojeći Kurban Bajram svim ljudima koji ga slave.

„Kurban Bajram je jedan od dva najveća praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta. Ovaj praznik ima dva naziva  – Kurban Bajram i Hadži Bajram i on se praznuje četiri dana. Praznik nas podsjeća na Ibrahima alejhiselama i njegovog sina Ismaila kada je od Allaha dobio naredbu da ga žrtvuje za Kurban. U trenutku kada je pohvalio sina da ga žrtvuje, Allah šalje na zamjenu ovna i od tada je ostalo da za Kurban prinosimo životinje kao žrtvu. Za Kurban je dozvoljeno i zaklati i drugu životinju, kravu, ovcu, kozu, ali da ispunjava zahtjeve koji su propisani. Drugi razlog što muslimani praznuju ove dane jeste hadž na koji odlaze muslimani, a ove godine dva mlada momka iz Petnjice otputovali su tamo”, kazao je hadži Husein  efendija Ramčilović.

Kurban je dužan klati svaki musliman koji je u mogućnosti da to plati i pošteno zaradi za sebe i za svoju porodicu. Ako je zarađeno od halal novca, onda je dozvoljeno kupiti Kurban, jer u drugom slučaju isto kao da ga nije ni klao.

„Za Kurban se ne može zajmiti ili uzimati na veresiju ukoliko nema podlogu, ukoliko nema dužnike koji bi mu vratili da bi na rečeni dan isplatio Kurban. Bravče ili životinja koje se prinose ne smiju imati nikakvu manu, a obavezno je 1/3 mesa ostaviti za sebe, 1/3 podijeliti siromašnima, a muslimanu koji ima komšiju druge vjere, a koji vjeruje u Boga takođe je dozvoljeno dijeliti Kurban kao bratu svome“, istakao je efendija Ramčilović.

„Kurban se kolje odmah nakon jutarnjeg Bajram namaza, a ukoliko ga neko zakolje prije isto kao da ga nije ni klao. Dozvoljeno je klati drugi i treći dan do ikindije namaza. Na ovaj dan Uzvišenom nema dražeg čina od tog što prinosimo žrtvu, ali je takođe i važno i propisano je posjetiti rodbinu, komšije, rođake i prijatelje. Ovo je dan kada se viđamo, kada opraštamo i kada se veselimo uz određene mjere“, kazao je efendija Ramčilović.

Efendija Ramčilović je obavijestio zainteresovane slušaoce radija da je sjutra klanjanje namaza u 06:30 u džamijama, a onima kojima je potrebno da se objasni kako klanjati potrebno je da budu u džamijama u 06:00.

Ove godine kožice od Kurbana se neće otkupljivati, tako da je efendija pozvao džematlije da ih smjeste na prikladnim mjestima.

„Bajram Šerif Mubarek Olsun svim džematlijama i ljudima koji slave. Es – selamu ‘alejkum ve rahmetullahi veberekatuhu“, čestitao je efendija na kraju mubarek dane.

ALDIJANA NOVALIĆ