SINAN RASTODER, NAKON 30 GODINA RADA U INOSTRANSTVU, POČEO BIZNIS U ZAVIČAJU

Pedesetjedngodišnji Bihorac Sinan Rastoder sa Savin Bora se nedavno vratio u zavičaj nakon 30 godina pečalbarenja po svijetu. Nakon tri decenije rada u inostranstvu odlučio je da razvije biznis i u rodnom kraju te je prije nekoliko dana otvorio „mini-market“ u svom selu.

Market je smjestio u mjestu “Zavoji”, tamo gdje je, kako kaže, posljednja stanica za autobus koji saobraća na relaciji Savin Bor –  Berane. Srećan je što je napokon ostvario svoj san.

„Bio sam 30 godina u Sloveniji, pa sam prije nekoliko vremena došao da živim u zavičaj. Bila mi je potrebna neka zanimacija, pa sam duže vrije razmišljao šta mogu raditi. Nekada je Savin Bor bio najveća MZ na teritoriji opštine i radilo je dosta prodavnica, a danas ih, osim moje nema. Ovakav objekat je potreban ovom i okolnim selima jer sve što trebamo kupiti moramo ići daleko. U marketu se može naći sve što je potrebno za ovo stanovništvo, jer je to mješovita roba“, kazao je Rastoder za portal Radija Petnjica.

U realizaciju zamišljenog, da oformi objekat pogodan za prodaju ulagao je dugo vremena, ali tačan iznos ne zna, samo kaže da je bilo „dosta“:

„Ulagao sam dosta i novca ali i truda, rada i vremena da ovo oformim, da bi mogao početi sa radom, a najviše iz želje da sebi stvorim zanimaciju. Nije mi žao što sam ulagao u sve to, jer smatram da je ovo dobra ideja “, dodao je Rastoder.

Na pitanje da li je baš namjerno radnju otvorio kada su tu dijasporci, odgovorio je suprotno.

„Ne, otvorio sam je jer je potreba nama koji ovdje živimo, a ne samo onima koji dođu u ovdje na odmor“, zaključio je Sinan Rastoder.

ALDIJANA NOVALIĆ