U PETNJICI OBILJEŽEN “DAN DIJASPORE”

Danas je u Petnjici u Sali JU Centar za kulturu  održana manifestacija u sklopu petog “Bihorskog kulturnog ljeta“ posvećena „Danima dijaspore“.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici lokalne uprave počev od predsjednika Opštine Samira Agovića, predsjednika SO Mehmed AdrovićPredrag Mitrović – direktor uprave za dijasporu CG, Branka Bogavac – istaknuta književnica, predstavnik susjedne Opštine Berane Bogdan Fatić, Rifat Rastoder, Edin Latić – predsjednik savjeta za saradnju sa iseljenicima, Iljaz Rastoder – predsjednik Bošnjačko donatorskog fonda, Munir Ramdedović – Udruženje Montenegro – Luksemburg,  Rahim Agović – Fondacija Agović, kao i mnogi drugi istanuti bihorci, dijasporci koji doprinose razvoju i afirmaciji ovog kraja.

Na početku manifestacije priređena je u holu JU Centar za kulturu izložba slika Šeka Šabotića, oslovljena kao „GEOMETRIJSKA HARMONIJA, PLASTENIK – LINIJA, BOJA I FORME“.

Izložbu je otvorila Branka Bogavac, počasni gost iz Pariza koja je naglasila da ima čast da prisustvuje takvoj izložbi i danima koji se priređuju u Petnjici.

„Drago mi je da danas mogu reći par riječi. Slike se pripitomljavaju i godinama tumače, tako će se i slike Šeka Šabotića godinama tumačiti za one koji na prvom pogledu ne razumiju značenje. Ovo je značajna izložba, dokument ovog kraja  jer imate u Petnjici ovakvu univerzalnu izložbu“, kazala je Bogavac.

„Slike imaju dosta skrivenih motiva, ali se nadam da će svako ko se zagleda pronaći u njima nešto o čemu razmišlja. O more radu i o meni govore slike“, kazao je Šeko Šabotić.

Poslije izlaganja i ostvrta na umjetnička djela Šeka Šabotića u punoj sali Centra za kulturu bio je priređen kulturno-zabavni program.

Prisutnima se na početku obratio predsjednik SO Petnjica, Mehmed Adrović.

„Hvala svima koji dopriniose razvoju ovoga kraja, a da se razvija možemo vidjeti na svakom uglu jer je Petnjica postala veliko gradilište. Pored toga što se trenutno radi pozvao bih sve da i dalje nastave da rade na tome da razvijemo ovaj kraj i zajednički stvorimo povoljne uslove za život. Ja stalno ponavljam da dijaspora bez Petnjica bez dijaspore može, ali Petnjica bez dijaspore ne može da nastavi da se razvija u ekonomskom smislu“, kazao je Mehmed Adrović.

Prisutnima se obratio i Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu uz zahvalnost što je pozvan da prisustvuje šesnaestim danima dijaspore u Petnjici.

„Dijaspora je uvijek značajan segment u razvoju cijele Crne Gore, a ne samo Petnjic. Zahvalan sam svima koji su spremni da ulože i pomognu razvoj bilo kojeg dijela, a mogu reći da je od svih pomaka koji su napravljeni najveći u jačanju saradnje između matice i iseljenika. Iseljavanja je bilo od kako je vijeka i svijeta, ali je uvijek postojala snažna veza sa iseljenicima, jer je u zajedništvu snaga“, kazao je u svom obraćanju Mitrović.

Tradicionalno, od vraćanja statusa Opštine predsjednik iste Samir Agović  se obraća prisutnima na ovakvim manifestacijama.

„Dani dijaspore traju jer mi to želimo, jer se mi zalažemo da opstanu. Ako uspijemo da spriječimo migracije biće života  za sve nas, a ako ne uspijemo bojim se za sve nas. Svjedoci smo da dijaspora uvijek daje veliki doprinos razvoju kraja, a sama činenica je i 105.000 eura koje su prikupili za asfaltiranje puta ka Ponoru“, kazao je Agović.

Uručene su  i nagrade ljudima koji su najviše doprinijeli razvoju putne infrastrukture, i to: Iljazu Kožaru, Fahrudinu Rastoderu, Isadu Mehoviću i Zenu Rastoderu.

ALDIJANA NOVALIĆ