KONJSKE TRKE, BACANJE KAMENA SA RAMENA I POVLAČENJE KONOPCA NA VRŠEVSKIM BRDIMA

U okviru Bihorskog kulturnog ljeta, a u organizaciji NVO Centra za seoski razvoj, juče je održan osmi pješački pohod čiji je cilj su bila Vrševska brda, gdje se održao tradicionalni skup na kojem su se održala takmičenja u tradicionalnim disciplinama kao što su prevlačenje konopa, bacanje kamena sa ramena i trka konja.

Pješački pohod je krenuo od zgrade opštine u ranim jutarnjim satima, zavičajnom stazom kroz šumske predjele do Koraćkog krša i dvorca Hama Koraća gdje su učesnicim imali priliku da uživaju u panorami. Nakon toga, pohod je nastavljen prema Radmanskoj klisuri gdje je učesnicima organizator pripremio doručak.

“Nakon obilaska ove lokacije, pohod je nastavljen trasom do Vrševskih brda gdje nas je dočekao prelijep ambijent i veliki broj ljudi. Uz domaće specijalitete i željno isčekivanje da što prije krene takmičenje u tradicionalnim disciplinama, odmah smo pristupili registraciji takmičara kao i obilježavanju terena. U bacanju kamena sa ramena, godinama nepobjedivi mladi Bihorac Nermin Ajdarpašić koji je kamen težak 11 kilograma bacio na udaljenost od 11.70 metara. Drugo mjesto pripalo je Adamu Ramčiloviću, a treće je zauzeo Mersud Ajdarpašić. U trci konja prvo mjesto je zauzeo Adnad Durović, drugo mjesto Edvin Durović, a treće Medo Zverotić. U prevlačenju konopa, najbolja ekipa je bila “Džemat Vrševo”, drugo mjesto je ekipa Bihor, a treće mjesto je zauzela ekipa Zverotići. Jučerašnji dan je još jednom pokazao da pješački pohod i tradicionalno takmičenje kao i skup u Vrševskim brdima, pokazaju opravdananost truda i zalaganja da se ove discipline sačuvaju i vrate među mladim Bihorce. Ovim putem bih se zahvalio našim dragim planinarima iz Slovenije koji su učestvovali na pohodu i zajedno sa nama uveličali ovaj skup”, istakao je Enver Eljo Rastoder, u ime organizatora manifestacije Vrševska brda.

DENIS BOŽOVIĆ