MOSTOVI PRIJATELJSTVA: ODRŽANO VEČE ALBANSKE KULTURE U PETNJICI

Veče albanske kulture

Sinoć je u JU Centar za kulturu u Petnjici održano veče posvećeno albanskoj kulturi gdje su se predstavili književnici prof. dr Sadik Bejko i Ali Daci  kao i kulturno – umjetničko društvo „Maja e karajfilit- Vusanje.

Veče je počelo predstavljanjem književnika i njihovih prevedenih djela na bošnjačkom jeziku. Moderator i prevodilac bila je Dijana Tiganj. Poslije završene poetske večeri na scenu je stupilo kulturno – umjetničko društvo i albanskom pjesmom i igrom oduševilo petnjičku publiku.

O korijenima saradnje između ove dvije kulture pored ova dva albanska književnika govorio je i naš istaknuti književnik Safet Hadrović Vrbički.

„Prvi put sam u Petnjici i oduševljen sam prelijepom prirodom i pejzažima. Mnogo je lijepo ovdje živjeti zbog prirode, ali ne znam kakav je život i kakvi su problemi ovog naroda i u to ne zalazim. Ovakav ambijent može uvijek biti povoljan za stvaranje, jer svi mi književnici crpimo iz prirode. Čast mi je da sam bio pozvan da uzmem učešće na jednoj ovakvoj večeri i moram phvaliti ovakvu organizaciju, jer je ovo dobar način da se ljudi upoznaju sa raznim kulturama“, kazao je književnik Sadik Bejko za portal Radija Petnjica.

„Imao sam sreću da prije nekoliko godina dam jednu moju knjigu na prevod na inicijativu mog prijatelja Alija Dacija, a preo je Smail Smaka i to je bio prvi korak upoznavanja sa albanskom kulturom. Ove godine se prevode dvije moje knjige. Prije dvije godine osnovali smo međunarodno društvo književnika „TEUTA“, a ideja nam je bila da stvorimo osnove prijateljstva kroz kulturu i do udruženje djeluje na nivou Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore pa svake godine dodjeljujemo nagradu „TEUTA“ koju je prvi put dobio književnik iz Crne Gore. Kroz kulturu stvaramo mostove prijateljstva i ovo je najbolji način da se upoznajemo i stvaramo bolji svijet“, kazao je za portal Radija Petnjica bihorski književnik Safet Hadrović Vrbički.

Zahvalnost organizatoru i direktoru JU Centar za kulturu Sinanu Tiganju i predsjedniku Opštine Petnjica Samiru Agoviću izrazio je Ali Daci, albanski književnik uz riječi da imaju čast da sarađuju i predstave svoju kulturu publici u Petnjici.

„Za našu naciju i naš narod znači puno to što predstavljamo  kulturu široj javnosti. I svakako da ćemo saradnju nastaviti kroz neke druge kulturne sadržaje“, kazao je albanski književnik Ali Daci.

ALDIJANA NOVALIĆ