ZAPAŽEN NASTUP KUD “BIHOR” NA FESTIVALU U BURSI

KUD Bihor na festivalu u Bursi

Kulturno umjetničko društvo “ Bihor “ se vratilo  iz Burse sa 32. ALTIN KARAĐOZ FESTIVALA,  koji je održan od 07-12.07.2018.godine. Na ovom najvećem svjetskom festivalu folklora bila su prijavljena 52 društva. Veoma strogu kontrolu organizatora zadovoljila su 24 društva iz Bolivije, Brazila, Bugarske, Kine, Indonezije, Obale Slonovače, Sjeverne Koreje, Gruzije, Indije, Kazakhstana, Sjevernog Kipra, Kolumbije, Kostarike, Sjeverne Osetije, Makedonije, Malesije,  Moldavije, Nigerije, Perua, Poljske, Portugala, Turkmenistana, Ukrajine i Crne Gore.

Na otvaranju festivala članovi KUD-a “Bihor “ su nastupili sa koreografijom “Vrsuta” i izmamili aplauze preko 5 000 prisutnih gledalaca u Kultur parku.

“Tokom šest dana festivala svaki dana smo imali nastupe, a 8. i 9. jula smo imali po dva nastupa što je trebalo izdržati. Kako smo sa svim ostalim učesnicima festivala bili smješteni u hotelu Karina koja se nalazi na planini Uludag najvećem zimskom turističkom centru u Turskoj to je bilo neophodno svakog dana putovati preko 100 km. Uslovi u hotelu Karina bili su idealni jer su učesnici imali sve uslove za probe ( tri sale ), za odmor. Imali su mogućnost da koriste besplatne usluge bazena i turskog hamama, teretane, spa centra, osoblje hotela je na svakom koraku bilo na usluzi, a vodiči su se trudili da budu na svakom koraku sa svojim ekipama. Ovom prilikom ističem veliku pažnju, požrtvovanost i spremnost našeg vodiča Sanel Ouzhana koji je na našem polasku iz Burse 13. jula čak i zaplakao”, sumira svoje utiske nakon povratka iz Turske Sinan Tiganj, predsjednik KUD Bihor.

“Tokom našeg boravka u Bursi nastupili smo na nekoliko lokacija ( opština )  i gdje smo god nastupali izazivali smo veliku pažnju i dobijali salve aplauza, i svi su tražili da se fotografišu sa našom djecom, jer smo bili ujedno i najmlađa ekipa. Na našem nasupu u Inegolu i opštini Gursu smo imali i prezentaciju Bihorskog ćilima gdje smo brojnim posjetiocima darivali brošure urađene za ovu prilku na turskom jeziku, što je izazvalo veliku pažnju. Tokom  polufinalne večeri koja je održana 11.juna, nastupili smo sa koreografijom “Sandžak“ i po našem mišljenju to je bio najbolji naš nastup na ovom festivalu. Na finalnoj večeri 12. jula smo nastupili oslabljeni, jer su tri naša člana imali visoku temperaturu. Odigrali smo koreografiju “Ličinsko kolo“. Žiri je imao mnogo posla tokom odlućivanja i bodovanja pa su nijanse odlučivale o prva tri mjesta. Prvo mjesto i nagrada od 5 000 eura pripala je predstavniku Bugarske sasvim zasluženo, drugo ekipi Makedonije i treće ekipi Kipra. U razgovoru sa članovima žirija iz Bugarske i Makedonije koji su veoma pohvalno govorili o našim nastupima, kao glavni naš nedostatak je nepostojanje orkestra koji se boduje sa pet bodova, što je teško nadoknaditi, ali mi smo zadovoljni sa našim predstavljanjem, kao i nošnja koja za ovakvo takmičenje mora biti faktički nova jer i ona nosi 10 bodova. Još jednom smo pokazali svoju vrijednost  predstavljanjem  naše  države uprkos svim problemima koje smo imali uoči i tokom našeg boravka u Bursi. Takođe  se zahvaljujemo svima koji su pomogli da otputujemo na ovaj prestižni festival, a ovom prilkom posebno bih se zahvalio Seminu Čivoviću, Zavičajnom klubu Bihor iz Luksemburga,  Arčiju Mehoviću kao i lokalnoj upravi na finansijskoj podršci. Bogatiji smo za još jedan svjetski festifal, a biti društvu gore navedenih država je veliko priznaje ne samo za naš KUD, već i za opštinu i državu. Ako znamo da su tokom odabira otpali predstavnici Hrvatske, Španije, Francuske, Srbije, BiH, Slovenije, Slovačke, Japana, jasno je kakva je konkurencija bila da samo učestvuješ u ovakvom događaju”, rekaoo je za portal radija, Sinan Tiganj.

DENIS BOŽOVIĆ