LION HODŽIĆ: BORIM SE ZA PRAVA RANJIVIH GRUPA, A ONE SU SVUDA OKO NAS

Lion Hodžić

Gost Radija Petnjica bio je Lion Hodžić, student Elektortehničkog fakulteta koji se preko NVO „Liberalni poredak“ zalaže da utiče na to da se u Petnjici promijene neke stvari, a prije svega da svojim djelovanjem zaštiti ranjive grupe.

„Prije dvije godine shvatio sam da bi i u našoj opštini trebala da postoji organizacija koja se ne bavi samo zaštitom životne sredine, stočarstvom, razvojem seoskog turizma već da postoji organizacija koja podstiče razvoj zajednice, da se zaštite ranjive grupe koje su svuda prepoznatljive, pa i u našoj opštini. NVO broji pet članova. Tako da sam prije dvije godine dobio status NVO, osnovao organizaciju i kroz nju pokušavam da djelujem na sve ono što je po mom poimanju štetno za naše društvo i što može da škodi za status svih ljudi, a posebno ranjivih grupa. Po statutu ciljne grupe NVO su od sporta, ekologije, prava, ljudskih prava, manjina i ostalog, ali meni najbliže i najviše emotivno shvatim kada se naruše ljudska prava i najviše na to reagujem. Ideja za NVO je što mislim da je u našoj opštini nivo sa organzacijom nevladinih organizacija nezadovoljavajući, jer one ne koriste prava koja imaju, primjera slobodne stolice“, kazao je Lion.

Misija na kojoj se zasniva NVO je prvenstveno suzbijanje radikalizma, koji svakodnevno uzima više maha.

„Misija je suzbijanje radikalizma koji je kod nas jako primjetan. Tu treba ulogu da ima i sama lokalna uprava da pokuša da suzbije radikalizam, jer ni u jednom trenutku ne bi trebali da se vodimo nekom logikom da za za svoju korist prepustimo radikalizmu. To se najviše primjećuje po komentarima drugih ljudi. Konkretan primjer je da ako se predstavim kao Crnogorac kažu da sam izdao svog djeda, izdao oca, što mene pretjerano ne tangira, ali to utiče negativno na vrijeme koje dolazi. Radikalizam je glavni motiv, fokus mog interesovanja. Često čujem frazu da naučimo ljude da poštuju različitosti. Ne, mi trebamo da naučimo ljude da različitosti ne postoje! Ali i ako postoje razlike, one moraju biti prihvatljive. Mi smo sredina koja poistovjećuje sve sa politikom, pa čak to vjersko  i nacionalno opredjeljenje, a to kažem zato što predstavnici tih političkihh elita mogu da utiču na taj način, takođe i nevladin sektor treba da djeluje, a elita je ta koja treba da podrži. Konkretna inicijativa koja bi se mogla preduzeti da u sklopu Bihorskog ljeta možemo da organizujemo neku aktivnost za naše sugrađane koji nijesu pripadnici islamske vjeroispovijesti. To se kod nas ne organizuje, dok u Ivangradu možemo da vidimo mnoge aktivnosti koje se tiču islama. To je korak da se pobijedi radikalizam“, kazao je Lion.

Kao NVO zalagaće se da sve inicijative koje predlože zažive.

„Prva inicijativa koju ću poslati je za dodjelu naziva ulice koja će nositi naziv „Josip Broz Tito“, a druga je inicijativa za dodjelu nagrade 4. avgust“, dodao je Hodžić.

Ranjivih grupa ima na svakom uglu, samo ih treba prepoznati.

„U nekim situacijama čak sam i ja ranjiva grupa, što je prirodno. Izjasnim se kao Crnogorac, ja sam ranjiva grupa jer nailazim na pogrešna shvatanja. Ranjive grupe su manjine, osobe sa invaliditetom, svuda oko nas, samo da se prepoznaju, jer su one u svim sferama života i u svakoj situaciji, jer dolaženjem do situacije u kojoj ti nije prijatno, postaješ ranjiva grupa. Ranjive grupe rijetko prepoznaju svoja prava, a propagandom ih možemo informisati o pravima ili pak kampanjama. Treba organizovati aktivnosti da se pojave predavači kao što su Biljana Zekić, SOS za prava žena i djece ili Aida Petrović koja se bavi skloništem za narkomane, ali mislim da je problem što ljudi nemaju želju da čuju nešto novo, pa prvo moramo probuditi svijest za tim“, kazao je Lion.

ALDIJANA NOVALIĆ