MALINARI ZADOVOLJNI: PETNJIČKE MALINE U HLADNJAČAMA U ROŽAJAMA I ANDRIJEVICI

Malinjak u Petnjici

Predsjednik Opštine Samir Agović sastao se sa malinarima iz opštine Petnjica i sa njima dogovorio na koji način će ih stimulisati da nastave da se bave.

Slike iz Bijelog Polja gdje su malinari, prije pronađenog rješenja, bacili jedan dio proizvoda i tako napravili „crveni tepih“, u Petnjici se neće ponoviti jer je postignut dogovor. Malinari će maline prodavati kompanijama koje imaju hladnjače u Rožajama i Andrijevici. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Petnjica će po svakom prodatom kilogramu stimulisati malinare određenim iznosom.

Maline sa petnjičkih plantaža

Malinari su zadovoljni dogovorom, o čemu su za portal Radija Petnjica govorili Mersudin Ramčilović i Mustafa Adrović.

„Zadovoljni smo kako je Opština Petnjica izašla u susret i ugovorila nam prodaju u hladnjačama u Rožajama i Andrijevici, ali i da nijesmo postigli dogovor malinu uspijevam da prodam privatno i veoma je korisna za pčele koje imam.  Posjedujem malinjak od 20 ari, a ove jesni planiram da ga proširim za još pet ari. Iz malinjaka ove površine godišnje uspijevamo ubirati oko 1500 kg proizvoda“, kazao je Mersudin Ramčilović.

“Zadovoljan sam dogovorom i trudom lokalne uprave, ali sa otkupnom cijenom nijesam zadovoljan. Proizvodim krupnu malinu čija cijena je ista kao ona sitna što nije realno. Posjedujem malinjak od 17 ari i tako će ostati do daljnjeg. Što se tiče trenutnih vremesklih uslova oni su dobri za razvoj, ali za berbu nijesu”, kazao je za portal Radija Petnjica Mustafa Adrović.

“Kako smo opredeljenja da poljoprivreda i poljoprivredni proizvođači budu prioritet u lokalnoj upravi i u mnogim segmentima pa i kada su subvencije ili direktna podrška poljoprivrednim proizvođačima u pitanju, mi smo ove godine opredijelili 25.000 eura za pomoć. U koordinaciji sa Minstarstvom poljoprivrede dogovorili smo da jedan dio subvencija daju oni a drugi dio mi. To je dovoljno motivisalo otkupljivače, pa su prihvatili cijenu koja iznosi euro po kilogramu. Poljoprivrednici već sada rade na ubiranju malina i isporučuju ih hladnjačama u Andrijevici i Rožajama. Sve što bude proizvedeno će biti otkupljeno. Kišni su dani, ali se nadam da će naši poljoprivrednici imati dobru organizaciju da sve to prikupe i prodaju”, kazao je predsjednik Opštine Samir Agović.

ALDIJANA NOVALIĆ